Dit gaat over pensioenen. Lees toch maar verder.

Ik snap jullie. Ik zou ook liever ontkennen dat er zoiets bestaat als een pensioenregeling. Niet dat het er is, ik bedoel, het is een mooi en sociaal gegeven. Maar dat je je er in moet verdiepen…

Slechts één op de acht Nederlanders weet wat hij of zij na pensionering binnenkrijgt, aldus onderzoeksbureau Centerdata. Uit een enquête van ING blijkt bovendien dat twintigers en dertigers nog liever bij de tandarts zitten dan bij een pensioenadviseur.
 

Overheid, verzekeraars en werkgevers wringen zich tegenwoordig in allerlei bochten om ons te laten nadenken voor onze oudedagvoorziening. Het angstbeeld dat over dertig jaar de meerderheid van de ‘gepensioneerden’ zonder behoorlijk pensioen zit en dus onder de armoedegrens leeft, heeft ze gegrepen.

Ik snap niets van die waardeopgaves. Maar ik moet toch weten wat ik over 43 jaar (tenzij Donner zijn zin krijgt) te besteden heb. Gelukkig heeft Marieke Venbrux verslag gedaan van haar veldonderzoek in de Carp*.

De drie pijlers van het pensioenstelsel:

De AOW
Geen vetpot. Wie getrouwd is of samenwoont, heeft recht op 50 procent van het netto minimumloon. Dat komt neer op 673,84 euro (bruto) per maand. Een alleenstaande krijgt 70 procent: 984,86 euro. Als student verdien ik nog meer.

Het aanvullende pensioen
Gelukkig is daar het aanvullende pensioen, dat we opbouwen via onze werkgever.
Een werkgever is meestal niet verplicht tot een pensioenregeling. Bij jonge of kleine bedrijven ontbreekt zo’n regeling vaak. Dat moet je als werknemer of zzp’er zelf maar wat regelen.

Sparen, beleggen of een lijfrenteverzekering
Wat dan? Wel, sparen, beleggen of een lijfrenteverzekering afsluiten. Zoals de titel al deed vermoeden…

Maar…
Maar (natuurlijk is er een maar, wat had u dan verwacht), er zijn verschillende types pensioenregelingen. Bijvoorbeeld de middelloonregeling. Hierbij wordt de pensioenuitkering gebaseerd op het gemiddelde salaris van het werkzame leven van de deelnemer. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders denkt bij pensionering 70 procent of meer van het laatst verdiende loon te krijgen. Dat klopt dus niet helemaal.

Als rasechte jobhopper blijf ik niet mijn hele leven werken bij één bedrijf. Maar wat gebeurt er als je overstapt naar een nieuwe werkgever? Wel, als je werkzaam blijft in dezelfde branche, met een verplicht bedrijfstakpensioenfonds, gaat je pensioenopbouw mee en verandert er niks. Doe je dat niet zijn er twee opties: je laat het achter bij je oude uitvoerder en krijgt het uitgekeerd als je met pensioen gaat of je neemt het mee naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dat is nu de waardeoverdracht. Ik vulde altijd blind het ja-hokje in ( ik vind het al heel wat van mezelf dat ik tot daar gekomen ben en die formulieren niet helemaal links heb laten liggen). Maar is dat nu wel slim? Ik vraag jullie, lieve RecruitmentMatters mensen, om raad.

Geef een reactie

2 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Afschaffen van de eindloonregelingen vind ik op zich wel logisch, aangezien je ook premie betaald over je gemiddelde loon. Maar mijn tip: gewoon zelf een lijfrente polis beginnen, relatief veilig beleggen, maar wel beleggen en vroeg genoeg beginnen.

 • ronald van den hoff
  says:

  Helaas, een rondje casino en rood of zwart zetten geeft een grotere kans op een redelijk pensioen dan de meeste mensen denken te hebben. Onbegrijpelijk, dat waar een paar jaar geleden de “eindloon” regeling vervangen is door de ‘middelloon” regeling, met NB medewerking van alle sociale partners, er niemand stampij heeft gemaakt is mij een raadsel.
  Gewoon maar voor jezelf zorgen is het devies, vergeet de collectieve regelingen maar…
  Hoe? Ondernemen en maar wat geld in je bedrijf laten totdat de ergste storm weer achter de rug is. Dan wat staats obligaties en maar geduldig wachten tot je 6o bent…