Dramatisch sollicitatie proces

Ik zou het niet meer doen, negatieve berichten schrijven. Maar ik werd door één van mijn Engelse collega’s gewezen op wat toch dicht in de buurt moet komen van het toppunt van een dramatische sollicitatie ervaring. De organisatie: The welch assembly. Oftewel, het parlement van Wales.

Het begint op een gewone vacaturebank, jobsinwales.co.uk. Je ziet daar een functie staan, waar ik eens op klik. Senior projectleider. Dan krijg ik de volgende vacature te zien. Niet echt wat je noemt informatief, maar vooruit, het is heel veel geld heb ik me laten vertellen in Cardiff, dus, waarom niet.

Dramatisch sollicitatie proces

Ik klik dus op de apply now knop. Je verwacht dat te kunnen solliciteren, maar… ik kom terecht op een algemene recruitment pagina van de organisatie. Vooruit, ze willen per sé dat ik eerst meer over ze lees. Dat kan, het is overheid, dus laten we ze het vergeven. Ik verwacht dat ik bij current vacancies moet zijn om naar mijn vacature van senior projectleider te gaan.

Dramatisch sollicitatie proces

Maar dan kom ik op deze (verder geheel nutteloze) tussenpagina

Dramatisch sollicitatie proces

Ik klik nog maar een keer op search for vacancies, in de verwachting dat hij natuurlijk de vacature waar ik op geklikt heb zou hebben onthouden. Niets is minder waar. Ik kom op een soort mini vacaturebank, waar ik opnieuw kan zoeken. Gelukkig staan er niet veel vacatures open. Dat is ook maar goed ook, want met de gigantische hoeveelheid categorieën die in de drop down menu’s zitten zou ik nooit de juiste hebben gevonden. Gelukkig staat er maar 7 functies open, dus kan ik het selecteren over slaan.

Dramatisch sollicitatie proces

Interessant hierbij op te merken is dat alles dus in het Welch en in het Engels staat. Eerst in het Welch natuurlijk, want dat is een taal die bijna niemand (ook niet in Wales) spreekt. Engels spreken ze allemaal.

Na lang twijfelen heb ik bedacht dat de onderste functie degene was die ik op het jobboard zag. Ik kom dan op de volgende vacature terecht. Ik adviseer iedereen de link aan te klikken, maar voor hen die toch een screenshot willen staat hier onder een overzicht van de taken. Als ik de hele vacature zou willen posten hier moet ik 5 tot 6 screenshots maken. Zoveel informatie is er te vinden. Denk dan even terug naar de eerste screenshot op het jobboard, waar eigenlijk niets in stond.

Dramatisch sollicitatie proces

Na het hele eind omlaag gescrolled te hebben, mag ik eindelijk weer op apply now klikken, waar ik vervolgens een selectievraag krijg:

Dramatisch sollicitatie proces

Om vervolgens me te mogen registeren

Dramatisch sollicitatie proces

Verder ben ik maar niet meer gegaan. Maar ik moet zeggen, je moet zeker gemotiveerd zijn om voor het partlement van Wales te gaan werken. Wat mij vooral stoorde is het feit dat als je op apply now klikt bij een jobboard, je verwacht te mogen solliciteren. Niet het hele selectieproces van voor af aan te moeten beginnen.

Normaal zie ik zeker een aantal zaken waar we van Engeland kunnen leren (omgekeerd trouwens ook), maar laten we dan hopen dat niemand dit voorbeeld volgt.

Geef een reactie

3 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Wat een ontzettend schematische weergave van een vacature. Vooral die skills onderaan:

  ‘• Behaviour 1 – Engages with relevant experts to gather evidence
  • Behaviour 2 – Identifies the key issues from lengthy and/or complex material’

  Of ‘This job requires analytical skills’.
  Maar misschien vinden ze dit in Engeland prettig?

 • Niek
  says:

  Bas,
  Dit probleem hebben een groot aantal NL werkgeversites ook. Het is schier onmogelijk om een directe link naar de vacature te leggen omdat deze bijvoorbeeld in een peoplesoft database verborgen zit. Probeer maar eens bij Nuon van een vacature pagina een deeplink te maken. Cute en paste in een nieuw opgestarte browser en je komt altijd in het zoekscherm terecht. Dit zou anno 2008 toch niet meer mogen gebeuren?