Je bent jong, hoogopgeleid en gewild, toch?

Ontslag staat op nummer drie van meest traumatische ervaringen in een mensenleven. Alleen het overlijden van een kind of partner staat daarboven.

Er zijn dan ook hele nare manieren om de laan uitgestuurd te worden. Als ex-werknemer doorloop je doorgaans de volgende fases: woede, verdriet en acceptatie. Dat lijkt verdacht veel op een rouwfase. Niet zo gek, voor veel mensen is hun werk deel van hun identiteit.

Vreedzaam ontslag
Flexibiliteit van de arbeidsmarkt is noodzakelijk om de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven te verbeteren. De manier waarop die flexibiliteit gerealiseerd moet worden (zoals versoepeling van het ontslagrecht) staat ter discussie. Voor alles bestaan regels en richtlijnen. Waarom dan niet voor vreedzaam ontslag? Zo kan veel leed voorkomen worden en het slachtoffer snel doorstromen naar een andere baan.

Bij economisch slecht weer met rukwinden van de kredietcrisis, moet je voorbereid zijn op het ergste. Je kunt er zomaar uit vliegen. Conjunctuurgevoelige bedrijven hebben in reactie op het teruglopen van het aantal facturen, al een groot deel van het tijdelijke personeel de zak gegeven. De rest slaat aan het bezuinigen. Maar ook daar staan een aantal banen op de tocht. Logisch dus, dat je bang bent je baan te verliezen. Maar blijf niet in die angst hangen.

Word niet ontslagen

Doe je werk gewoon heel goed. Of ietsje beter. Leer je baas (alsnog) door en door kennen en visualiseer hem/haar als je allerbeste klant. Maak jezelf onmisbaar. Zorg dat jij de enige bent die van een bepaald onderwerp alles weet. Zorg voor een groot en uniek netwerk. Met jouw vertrek, gaat er veel kennis verloren. Geen werkgever wilt dat.

Voer daarom een goed gesprek met je leidinggevende. Laat hem weten hoe graag je voor zijn bedrijf werkt en graag hoort hoe hij de toekomst voor jou in dit bedrijf ziet. Het is daarnaast wijs om om je heen te blijven kijken, af en toe een headhunter te spreken, vacatures in de gaten te houden en je LinkedIn profiel bij te werken. Allemaal subtiel en onopvallend uiteraard.

Dat hoeft namelijk helemaal niet…
Een werkgever kan beroep doen op de regeling voor werktijdverkorting als sprake is van overmacht. Daar hebben we nu wel mee te maken. 

Dit artikel is eerder, in een andere vorm weliswaar, gepubliceerd op ikki.nl.

Geef een reactie

5 Comments