Online referral services in Nederland: de harde cijfers

Vandaag alweer de derde aflevering naar de stand van zaken in online referral land. En omdat we nog steeds wachten op Jobadvisor zijn er op dit moment vijf ‘actieve’ online referral partijen: Spotajob, Zubka en Friendhunter, Usersix en Goozup.

Zou de economische malaise zich meester hebben gemaakt van dit deel van het online recruitment landschap? Of valt het ook hier allemaal nogal mee. We gaan het zien…

Logotype Spotajob Spotajob heeft 88 vacatures (was 108) en EUR 175.000 aan bonussen (was 206.000). Het aantal spotters is onbekend. Deze resultaten betekenen een tweede opeenvolgende maand waarin alle cijfers dalen.

Logotype Zubka Zubka heeft op dit moment 944 vacatures  (was 582), maar heeft geen enkele vermelding van het aantal connectors of het bedrag aan referral fee’s. De groei van het aantal vacatures is heel fors. Wat natuurlijk ook een ferme groei van het bonusbedrag doet veronderstellen.

Logotype Friendhunter Friendhunter heeft op dit moment 85 vacatures (was 85); 672 netwerkers (was 210) en een bedrag van EUR 90.400 aan bonussen (was 97.150). Een bescheiden groei op alle fronten dus. Een zeer forse groei van het aantal netwerkers!

image Goozup heeft op dit moment 16 vacatures; een onbekend aantal netwerkers en in totaal EUR 18.500 aan bonussen. Da’s dus heel klein..

Logo Usersix Usersix heeft nog steeds slecht 2 vacatures; een onbekend aantal netwerkers en EUR 11.775 aan bonussen. Da’s helemaal niets, al zijn de bonus bedragen dus wel erg hoog.

Conclusie?
Hmmm… Niet echt duidelijk; al lijkt Spotajob terrein te verliezen; zeker ten opzichte van Zubka. Friendhunter doet het vooral goed als we naar het aantal netwerkers kijken. Goozup en Usersix lijken mij volstrekt kansloze initiatieven; waarbij de laatste volgens mij al dood verklaard is.

En we wachten natuurlijk nog altijd op de Zubka kloon Jobadvisor. Al maanden en maanden. Met alle economische malheur zou het me niet verbazen als dit initiatief voorlopig in de vriezer wordt gestopt.

Geef een reactie

3 Comments
 • Roel Kiers
  says:

  De groei van Zubka is niet vreemd, in aanmerking nemende dat  veel recruiters ruim een maand geleden een mail van Kaan’s recruitmenttoolbox kregen met daarin de melding dat je gratis 6 vacatures kon/kunt plaatsen…

 • Kaan
  says:

  @Marc,

  Als Zubka in Nederland 944 vacatures heeft, dan heeft het een totaal van € 944,000 aan bonussen openstaan.

  De connector ontvangt op basis van succes de helft van de de fee die de opdrachtgever op basis van succes betaald, dus de helft van € 2,000

  Het aantal connectors in Nederland is op dit moment (as we speak) 307 van de 16,142 connectors in totaal.

  Ik weet dat niet alle connectors van de 16,142 nog up to date zijn, maar van de 307 wel.

  Heb je andere vragen dan verneem ik dit graag van je.