Schulden horen bij het volwassen worden

Eén op de drie scholieren zit er financieel niet helemaal lekker bij. Voor de tijd dat ze student zijn heeft de nieuwe generatie al een aanzienlijke schuld. Wow. Te vrijgevige ouders zijn een belangrijke oorzaak van het probleem.

Uit een recent onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen onder vierduizend jongeren blijkt dat een derde van de jongeren tussen de acht en achttien jaar schulden heeft, rood staat of regelmatig om geld speelt (in een gok- of gamehal, op internet).

Gratis sms-en
Hoe kan dat eigenlijk? Ze sms’en ‘voor gratis’ op internet, wonen nog thuis en hebben vaak op jonge leeftijd al een bijbaantje. Jeroen Winkels noemt in de nrc.next van 11 november de mogelijkheid tot kopen op afbetaling in bijvoorbeeld cafés als voornaamste kostenpost. In welk café kan dat? Ik ken ze niet. Het uitgaanscircuit is ongetwijfeld wel een belangrijke besteding van het zakgeld. En kopen op het internet. Met creditcard van pappa of mamma.

Betere voorlichting kan helpen, want er bestaat veel onwetendheid onder jongeren over geldzaken, weet Dorian Kreetz van het Nibud. Zo blijken jongeren die bij de bank lenen vaak geen idee te hebben van rentes en hoogtes daarvan. Meneer Winkels, overigens coördinator van het eerdergenoemde onderzoek, heeft daarvoor wel een pasklare oplossing. Opnemen in het lesprogramma. Wie weet kunnen we het één en ander tegemoet zien in 2012.

Steeds jonger oud
Alles gaat tegenwoordig veel sneller. En kids worden steeds jonger oud. Meisjes van dertien zien eruit alsof ze mijn tweelingzus kunnen zijn. Met hun pumps en volwassen make-up.
Voor hen ben ik helemaal niet zo bijzonder, met mijn vette baan en vaste vriend. Dat hebben zij over een jaartje ook. Terwijl mijn leeftijdsgenoten zich ongeveer in hun belevingswereld wanen en de eerste sollicitatiebrief nog moeten schrijven.

Strookt mijn leeftijd dan niet met de fase waarin ik zit? Vriend D. en ik hadden het er laatst nog over. Hoe vrienden op onze keuzes en werkuren reageren. “Ga jij na je studie meteen vijf dagen (vier dagen als het aan mij ligt, één dag vrij voor mijn eigen projecten) werken? Waarom echt?” Misschien omdat dan het werkende leven begint? En ik graag in een huis wil wonen dat van mij is. En omdat ik nog een studie wil doen die betaald moet worden. Zo besefte ik laatst dat ik de jongste was die op een netwerkborrel rondliep. Afgezien van de kinderen van de organisator. 

Geef een reactie

2 Comments
 • Floor Drees
  says:

  Vier dagen werken in loondienst/als freelancer en 1 dag aan eigen projecten (een boek/onderzoek of gewoon mijn website bijwerken etc) lijkt me ideaal!

 • Chris Stapper
  says:

  Als ik naar studie/leeftijdgenoten kijk dan lijken zij het leven ook zeer… relaxt op te vatten. Waarom zou je meer dan 32 uur werken? Want daarmee kun je ook je huur betalen. En je studie in 4 jaar halen, ach, dat ene jaar kun je prima lenen.

  Ik voel me daar altijd een beetje raar bij… ik wil een studie af maken in x jaar omdat er x jaar voor staat. En voltijd werken omdat ik me dan meer/beter kan ontwikkelen (naar mijn idee). Hoewel voltijd werken, 32 uur + een dag eigen projecten mij ook ideaal lijkt. Maar niet 32 uur maximaal.

  En lang leve netwerkborrels!