Hoe gaat het met Lintberg?

Logo en logotype Lintberg Begin van dit jaar verscheen plotsklaps Lintberg op het toneel; Nederlandse eerste niche vacaturesite voor de betere banen.

En een bezoekje door de kritische kandidaat leverde de volgende conclusie op: Mijn gevoel zegt me dat Lintberg wel eens blijvertje kan worden.

Een goede reden om die conclusie eens te verifieren, en Thomas Verbeeck (Lintberg’s baas) een paar vragen over Lintberg te stellen.

Er waren plannen voor een aantal Europese landen, is dat nog steeds de bedoeling?
Als het een beetje mee zit kunnen we in de eerste week van december live met Lintberg.de. Weliswaar 3 maanden later dan gepland maar je weet hoe die dingen gaan.

Een Nederlandstalige site gaat binnenkort ook live. Ik ben wat voorzichtiger geworden met het roepen van een datum maar in principe moet ook deze in december live komen.

In hoeverre merkt Lintberg iets van de financiële en economische crisis?
Wij merken duidelijk dat er vanuit de recruiters juist nu veel interesse is voor Lintberg. ‘Dankzij’ de crisis komt er natuurlijk ook weer wat talent vrij; en een account op Lintberg is goedkoper dan het inzetten van een search consultant.

Aan de andere kant zien we heel duidelijk dat het gemiddelde aantal 100k+ posities per klant snel terug loopt (van 8 naar 5 over de laatste 2 maanden). Een snelle rekensom leert je dat op dit moment 43 executive search bureaus voor Nederland posities op Lintberg plaatsen.

Verder is opvallend dat onze sollicitatie ratio in oktober is gestegen naar 13. Een sterke stijging aangezien die ratio in voorgaande maanden op 10 stond.

Hoe zie je de ontwikkeling van de markt in de komende jaren voor 100+ banen?
Feit is dat er de komende 11 jaar ruim 2 miljoen personen (in Nederland) van de arbeidsmarkt gaan verdwijnen. Toptalent zal verhoudingsgewijs dus nog veel schaarser worden.

Onze focus ligt overigens niet zo zeer op salaris (100k+) maar veel meer op de top 2% van de arbeidsmarkt. Deze grens wordt nu gekenmerkt door 100k+ maar kan in de toekomst uiteraard verschuiven.

Ondervindt Lintberg iets van de shift naar sociale media, zoals bij algemene vacaturesites het geval is?
Ik denk dat Lintberg zich (nog) niet voldoende leent voor sociale media. Onze klanten moeten eerst nog massaal wennen aan het idee dat hun opdrachten nu (weliswaar in een deels gesloten site) op Internet te vinden zijn.

Eén van de kenmerken van sociale media is dat de content makkelijk deelbaar is en wij moeten onze klanten (80% van onze klanten zijn echte Executive search bureaus) eerst nog leren wennen aan de zin van het überhaupt openbaar maken van hun opdrachten.

Aan de andere kant kun je je afvragen in hoeverre Lintberg kandidaten zitten te wachten op sociale media?

Zitten er nog nieuwe features aan te komen?
Je moet hierbij vooral denken aan het verder uitbreiden van onze foto (en video) mogelijkheden aan de kandidaten kant. Zeker in Duitsland worden uitgebreide visuele mogelijkheden zeer gewaardeerd.

Conclusie
Zoals ook al uit het aantal vacatures (226 op dit moment) blijkt, heeft Lintberg goede papieren om de economische storm te doorstaan. En Lintberg is nog altijd de enige in haar soort in Nederland.

En met een beetje geluk kan ik dus in de loop van december de geboorte van de Nederlandstalige site melden.

Geef een reactie

7 Comments
  • Arne Hulstein
    says:

    @Marc, als het alleen zou gaan over het publiceren van vacatures op internet ben ik dat wel met hem eens. Maar er zijn meer mogelijkheden te bedenken waar een executive search firm profijt van gaat hebben.

  • Marc Drees
    says:

    @Arne:
    Dat er mogelijkheden liggen is duidelijk; wat Verbeeck vooral zegt is dat de executive search firms nog maar net gewend zijn aan het publiceren van vacatures op internet.

    Maar misschien een nieuw gat in de markt?

  • Arne Hulstein
    says:

    Leuk verhaal Marc. Alleen over de antwoorden op de sociale media vragen zou ik nog wel eens met meneer Verbeeck in discussie willen gaan. Ik denk zeker dat daar ook voor zijn organisatie en zijn klanten mogelijkheden liggen. Ook nu al.

  • Marc Drees
    says:

    @Niek:
    Executive search firms kunnen zich niet permitteren om de kleine groep kandidaten te schofferen door vacatures te lang te laten staan. Hoewel hetzelfde principe zou moeten gelden voor alle intermediairs is de impact in de kleine groep waar executive search firms voor werken veel groter. Eens te meer omdat deze kandidaten ook direct als toekomstige klanten kunnen worden gezien.

  • Niek
    says:

    De vraag die hier wel bij gesteld dient te worden is hoeveel van deze vacatures daadwerkelijk (nog) open staan. Wie zegt mij dat er door Lintberg niet de zelfde praktijken gehanteerd worden als bij zoveel andere recruitmentsites?