Cijfers van vacaturesites: van belegen tot stokoud

document_dirty Op RecruitmentMatters besteed ik wekelijks aandacht aan de top 10 vacaturesites. Maar wat geven de vacaturesites eigenlijk aan cijfermatige informatie over zichzelf bloot?

Een rondje langs de ‘big four’ (Nationale Vacaturebank, Totaljobs, Monsterboard en Werk.nl) leverde in dat verband verbazingwekkend weinig op.

Algemeen
Vacaturesites hebben een zekere bewijslast te leveren jegens werkgevers. En dan gaat het natuurlijk vooral over hun bereikcijfers. Het leek me aardig om eens te bekijken in hoeverre de grote vacaturesites met dat gegeven omgaan.

Werk.nl valt overigens meteen af; om de simpele reden dat ze geen bereikcijfers op hun site beschikbaar hebben. Of ik heb ze niet kunnen vinden.

Nationale Vacaturebank
In een nieuwe lay-out maar met behoorlijk oude cijfers. Want Nationale Vacaturebank komt met cijfers over het tweede kwartaal; wat toch alweer een hele tijd achter ons ligt:

Bereikcijfers 2e kwartaal 2008

Omdat Totaljobs en Monsterboard maandcijfers verstrekken is het knap irritant dat Nationale Vacaturebank dat niet doet. Want nu moet ik extr gaan rekenen.

Totaljobs
Totaljobs geeft minimale informatie over haar bereikscijfers. En die cijfers zijn ook nog eens stokoud; van januari 2008!

image

 

Monsterboard
Hoewel Monsterboard aanzienlijk meer informatie verstrekt dan Totaljobs is het eveneens stokoude informatie; van februari 2008.

image

Vergelijking
Het is duidelijk dat geen van de sites het aantal unieke bezoekers durft te vermelden; het blijft bij het aantal bezoeken. Het is tevens duidelijk dat de sites behoorlijk wat moeite doen om zo onvergelijkbaar mogelijk te zijn.

Maar laten we het toch eens proberen; op basis van een viertal criteria: Bezoeken, Accounts, Job agents en CV’s.

Bezoeken
Hoe dan ook; als we bezoeken per maand vergelijken steken Nationale Vacaturebank (1.7 miljoen) en Monsterboard (1,9 miljoen) met kop en schouders boven Totaljobs (550.000) uit.

Accounts
Laten we er maar vanuit gaan dat Totaljobs met Unieke gebruikers (375.000) het aantal aacounts bedoeld. En dat steekt wel heel bleek af tegen de bijna 700.000 accounts bij Nationale Vacaturebank.

Die op haar beurt weer in de slagschaduw van Monsterboard staat; met een totaal van 1,2 miljoen accounts…

Job agents
Hier probeert Nationale Vacaturebank de boel te slim af te zijn door het aantal verzonden mailtjes te vermelden. Maar de default setting van een job agent bij NVB is 5 per week; dus grofweg 20 per maand. En dat betekent dus zo’n 150.000 job agents.

Totaljobs claimt 290.00 jobs per e-mail. Maar wat dat nou precies betekent blijft volstrekt onduidelijk.

Monsterboard steekt in deze categorie er met haar 680.000 job agents ver bovenuit.

CV’s
Hier is een fraai verschil te zien. Want waar Totaljobs slechts 150.000 CV’s heeft komt Nationale Vacaturebank tot 400.000 en Monsterboard zelfs tot bijna 900.000 CV’s.

Conclusie
De bereikcijfers van onze grootste commerciele vacaturesites maken een goed vergelijk onmogelijk. Daarnaast zijn de cijfers ook nog eens belegen tot stokoud.

Het zijn twee wel zeer goedkope manieren om een goed beeld van de bereikcijfers te versluieren. En de vacaturesites sturen op deze manier hun klanten met een enorme kluit het riet in. Onfatsoenlijk!

Voor zover een direct vergelijk mogelijk is blijkt Monsterboard nog altijd de site met de meest indrukwekkende cijfers; uit februari… Voor wat het waard is.

Geef een reactie