Hinrichs geeft nieuwe CEO XING zelfmoordpil

 

Logotype XING Gisteren werd bekend dat de oprichter en huidige CEO van XING, Lars Hinrichs, opstapt. Al dan niet geholpen door aandeelhouders in XING, die de beloofde gouden bergen maar niet zien komen.

Kort na Jerry Yang (CEO Yahoo!) is het de tweede topman die wordt geofferd. En dat in het huidige economische klimaat nauwelijks verbazingwekkend te noemen.

Verder heeft XING natuurlijk een gigantisch probleem in de vorm van Linkedin. Want waar de resultaten van Linkedin crescendo gaan blijft XING ver, ver achter:

Bezoekersaantallen Linkedin vs. XING

Natuurlijk; de groeicijfers van XING zijn bepaald niet kinderachtig. Maar in absolute aantallen staan ze niet in verhouding tot Linkedin. En hoeveel professionele netwerken zullen professionals gaan gebruikern? Precies.

Nieuwe man?
De opvolger van Hinrichs, en beoogd redder in nood van XING is Dr. Stefan Gross-Selbeck. En hij is op dit moment verantwoordelijk voor eBay Duitsland. Hem moeten dus wel een aantal zeer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in het vooruitzicht zijn gesteld.

Met de bekende vlaag van ontkenning stel Hinrichs in zijn eigen blog onder meer het volgende: Now I’m able to concentrate once again on that which matters to me as an entrepreneur: developing new ideas and giving them life by means of entrepreneurial spirit.

Om vervolgens fijntjes te stellen: In the future, I will continue to advise XING as a member of the Supervisory Board.

Fijn voor Gross-Selbeck; vooral omdat Hinrichs ook nog eens de grootste aandeelhouder is. En alsof dat nog niet genoeg is; ook nog eens de volgende zelfmoordpil voor eerstgenoemde: I am certain that XING will continue its rapid development with Stefan […].

Vrij vertaald: ik moet misschien opstappen, maar deze nieuwe gozer is dood als hij er niet zo snel mogelijk iets van maakt.

Laten we er maar vanuit gaan dat Gross-Selbeck zo gruwelijk ambitieus is dat hij hier aan voorbij gaat. Of zulke goede juristen heeft dat de zelfmoordpil hem een gouden parachute schenkt.

Geef een reactie