Hebben consumenten nu wel of geen vertrouwen?

Een daling in het consumentenvertrouwen. En Sinterklaasuitgaven mogelijk naar een nieuw record (EUR 831 miljoen, volgens MKB Nederland). Ben ik de enige die moeite heeft deze twee berichten met elkaar in overeenstemming te brengen?

Een mogelijke verklaring?: 34% van de ondervraagden verwachtte dat andere Nederlanders dit jaar minder geld gaan besteden. Dat was althans een antwoord uit een recent onderzoek van Q&A Research & Consultancy onder 4.000 personen.

Aha! We geloven weliswaar massaal dat het slecht gaat met de economie, maar 1/3 van de bevolking denkt dat het om de buren gaat. Is dat misschien de verklaring van de daling in het consumentenvertrouwen en de gelijktijdige koopwoede?

Als ik de situatie puur op mezelf betrek heb ik een paar zaken uitgesteld. Een nieuw huis en een nieuwe auto. Niet vanwege een daling van mijn consumentenvertrouwen. Maar in de verwachting dat de prijzen van beide zaken in de komende maanden zullen dalen.

En ik ben vast niet de enige. Maar goed, dat is niet bepaald maatgevend. Alleen geeft het wel enige kleuring aan de dood en verderf verhalen waar de media deze dagen vooral oog voor hebben.

En zoals ondertussen bekend geven niet alleen de aankopen voor Sinterklaas enig tegenwicht. Ook met de vacatures gaat het helemaal zo slecht nog niet!

Geef een reactie

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Ik heb het idee dat een deel van de kredietcrisis te maken heeft met de media aandacht. Eerder dat dan dat het financiële probleem echt heel erg is. Misschien is het mijn onervarenheid, maar ik zie verder heel weinig van de crisis, behalve dan een flink aantal nieuwsberichten dat de hel gaat losbarsten.

    Banen gaan goed, sinterklaasuitgaven blijkbaar ook. En in mijn omgeving ken ik niemand die zich zorgen maakt. Alleen mensen die slim zijn en grote dingen pas over een tijdje gaan kopen.