Hoe gaat het met de vacatures?

Vacaturemonitor Begin november kon ik voor het eerst laten zien hoe het met de ontwikkeling van nieuwe vacatures in Nederland is gesteld. En dat was nog geen overduidelijk beeld; als je tenminste op zoek was naar signalen van een naderende recessie.

November ligt ondertussen achter ons en dus is het tijd om dezelfde exercitie te herhalen. Wie weet valt er nu meer te zien.

De methode
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

De resultaten
Deze keer is het resultaat verrassend te noemen. Want het aantal nieuwe vacatures over de periode december 2007 – november 2008 laat lichte stijging zien ten opzichte van de voorgaande periode:

Vacature aantallen per jaar

In een percentage uitgedrukt is het +0,7% groei. De vraag is of dit percentage boven de achtergrondruis uitkomt. Maar hoe je het ook went of keert; er is geen voortzetting van een dalende lijn die zich in de voorafgaande periodes leek af te tekenen.

Wat onverlet laat dat we ten opzichte van de periode september 2007 – augustus 2008 toch nog altijd zo’n 5,5% in aantal vacatures hebben ingeleverd.

Opvallend is dat november 2008 9,4% meer nieuwe vacatures wist te produceren in vergelijking met november 2007.

Conclusie
Tja, een conclusie op basis van deze informatie is nog altijd prematuur. Maar het lijkt er toch niet op dat er sprake is van een duidelijke dalende trend in nieuwe vacatures.

Dus wie weet gaat het allemaal wel meevallen. Nu nog het consumenten- en werkgeversvertrouwen omhoog praten…

Geef een reactie