Boekbespreking: Tribes van Seth Godin

Afgelopen weken heb ik The Tribes van Seth Godin gelezen. Of beter, geluisterd, want ik heb de audio boek versie gekocht en heerlijk in de file ruim 3 uur goed besteed aan een goed boek. Waarom is een boek van een marketing guru nu ook geschikt voor recruiters en HR mensen? Omdat het gaat over de nieuwe manieren van werken en omgang met personeel.

Seth Godin is al jaren één van de mensen die, in mijn optiek, een zeer duidelijk en goed beeld van de veranderende wereld heeft. Hij ziet de wereld veranderen van zenden naar conversatie. Terug naar wat we eigenlijk altijd gewild hebben, persoonlijk contact. Plezier in ons werk en werken met passie.

Tribes zijn stammen, groepen gelijkgestemden die makkelijk samen een richting op kunnen gaan. Elke stam heeft een leider nodig, maar in tegenstelling tot de manieren die we nu kennen hoeft een leider en een manager niet dezelfde persoon te zijn. Leiders zitten overal in een bedrijf, ook onderop. Leiders hebben door de mogelijkheden van nieuwe media de kans om op te staan en met hun visie en passie mensen te helpen een kant op te gaan die ze eigenlijk wel op willen, maar vaak niet durven.

En leiderschap is een keuze. Leiders worden niet geboren, charisma is iets dat voortkomt uit leiderschap, uit de keuze een leider te willen zijn, niet iets wat je hebt of niet. Zolang je authentiek bent en passioneel over wat je doet. Je moet als leider vooral ook niet ook de manager willen zijn, je moet de mogelijkheiden bieden, maar mensen de vrijheid geven om je leiderschap uit te dragen. Als er geen dragers zijn van je visie, zal je stam klein blijven. Op zich is daar overigens helemaal niets mis mee, sterker nog, veel stammen die groot worden gaan kapot hieraan. Omdat het heel moeilijk is om de authenticiteit te behouden bij groei.

Het gaat daarbij vaak om één of enkele personen. Grappig genoeg last ik net een stuk over de nieuwe reclamemanner van het jaar: Viktor en Rolf. Die zijn precies op deze manier bezig. Die hebben ook een tribe opgezet van volgers, zijn 100% authentiek en doen het precies om hun manier. Geen compromissen, geen ‘ja-maar’, gewoon 100% zichzelf zijn. Vaak hoor je dan dat die partijen omvallen als die authentieke leiders weg gaan, zoals ook Apple het heel zwaar had toen Steve Jobs weg was. En dat klopt, maar de vraag is: is dat erg? Moet je per sé iets bouwen dat tot in de oneindigdheid blijft bestaan? Of staan er vanzelf nieuwe leiders op? Zo is het namelijk altijd geweest, we hadden de illusie van eeuwigheid, maar meer dan een illusie is het nooit geweest.

Hoe faciliteer je dan die nieuwe stammen? Hoe kan je daar als recruiter iets mee doen? Nou, als eerste moet je natuurlijk een bedrijf hebben dat daar klaar voor is. Immers heeft het geen nut leiders binnen te halen als je die niet de ruimte kan en wil geven om te doen wat ze moeten doen om geld voor je te verdienen.

Seth Godin heeft zelf een mooie selectiemethode bedacht voor zijn ‘summer internship’. Ik schreef er al eerder over in de post over virtueel selecteren. Hij had veel aanmeldingen, dus opende hij een facebook groep (zoiets als een Hyve). Vervolgens liet Seth het los en wat zie je? Precies wat je altijd ziet. Enkelen nemen de leiding, openen topics, beginnen discussies, zetten aan tot meer (meestal ongeveer 1%). Enkelen (meestal rond de 10%) reageren en doen af en toe mee in de discussie. Ongeveer 90% doet niets, want ze weten niet goed wat het doel is. Die 1% die dingen opstarten zijn de leiders die je wilt hebben bij innovatieve projecten. De mensen die voor zichzelf kunnen denken.

Nu zullen velen meteen zeggen: ja, maar een leider zonder volgers is nutteloos. En als we dus allemaal zullen leiden, heb je ook geen tribes meer. En dat klopt, tot op zekere hoogte. Immers, je hoeft niet altijd in elk vakgebied te leiden. Je moet de afweging maken wanneer je er voor kiest de leider te willen zijn, en wanneer je genoegen neemt met volgen. Want of je leider of volger bent, is afhankelijk van de situatie.

Mede door de nieuwe media is het echter zeker geen gegeven meer dat een leider ook hierarchisch bovenaan de ladder moet staan. Daar mee om gaan zal voor veel bedrijven zeer lastig zijn. En ik heb al eerder gezegd, er zullen veel bedrijven falliet gaat aan de veranderende wereld die we nu zien. De krapte op de arbeidsmarkt is nog maar aan het begin, de nieuwe manieren van werken zullen worden doorgedrukt want anders heb je gewoon geen personeel meer. The Tribes van Seth Godin is een boek dat in mogelijkheden kijkt en een inzage geeft in de veranderende wereld.

Geef een reactie