Net een echte wereld, die virtuele ~

Wat doe je in Second Life als je wordt bestolen? Of erger, als je spullen worden vernield of je wordt gestalkt? Het klinkt misschien wat overdreven of als een traumatische ervaring voor geeks only, maar deelnemers aan virtuele werelden investeren veel tijd, en geld, in de levens van hun avatars.

Nauwelijks regels
Iets als roof of vandalisme overkomt 70 procent van alle deelnemers, zo blijkt uit onderzoek van het Platform voor de Informatiesamenleving en het Platform Virtuele Werelden (EPN).  Deelnemers zijn niet tevreden over de manier waarop eigenaar Linden Labs van Second Life klachten over overtredingen afhandelt. Namelijk: nauwelijks.

Orde en regelmaat
In virtuele werelden is er dus ook behoefte aan orde en regelmaat. Grappig hoe ze zijn ontstaan als een ontsnapping uit de echte wereld, en ze steeds meer op die echte wereld gaan lijken. Rechteloosheid op Second Life is dood. Lang leve Second Life. Of niet.

Dit artikel verscheen eerder op ikki.nl.

Geef een reactie