Vacatures stabiel, advertenties omlaag?

P&O actueel geeft een bijlage uit, genaamd Profiel. En in de Profiel van December staan een tweetal berichtjes onder elkaar die ik niet goed kan rijmen:

 1. Aantal vacatures is stabiel
 2. Minder personeelsadvertenties

Het stabiele vacature aantal is gebaseerd op de cijfers van het CBS; de daling van het aantal personeelsadvertenties komt uit de koker van Nielsen Media Research.

Nou zijn de cijfers van CBS en Nielsen natuurlijk niet één op één met elkaar te vergelijken. Maar als je als redacteur deze twee berichten onder elkaar plaatst is het misschien wel de moeite waard hier een kort commentaar bij te plaatsen.

Of worden dit soort berichtjes gewoon zonder enig denkwerk bij elkaar op één pagina gesodemieterd? Onder het motto: wat persberichten erbij en we hebben weer een pagina gevuld.

Voor degenen die iets langer nadenken is het natuurlijk de vraag of de cijfers van CBS en Nielsen al dan niet met elkaar in overeenstemming te brengen zijn.

Ik denk van niet. Het lijkt me dat de aantallen openstaande vacatures en de aantallen personeelsadvertenties min of meer synchroon stijgen en dalen. En niet, zoals Nielsen beweerd, de advertenties in het 3e kwartaal met 8% dalen terwijl CBS geen verandering in het aantal vacatures ziet.

Iemand?

Geef een reactie

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Kijk, en aan deze opmerkingen hebben we nou wat! Dat zou P&O dus bijvoorbeeld als overwegingen mee kunnen geven bij een tweetal artikelen die een zo verschillend beeld van de realiteit geven.

  Heren, bedankt!

 • Marco Hendrikse
  says:

  Ik heb in het verleden bij een arbeidsmarktcommunicatie-uitgever gewerkt. Indertijd heb ik daar een rapportje voor gepubliceerd, dat ik helaas niet meer beschikbaar heb. Ik heb daarin de grootheden economische groei, aantallen vacatures, aantallen vacatures voor starters en aantallen personeelsadvertenties in een tabel en grafiek gezet. En uiteraard is er een verband tussen deze grootheden. Wel verschillen de ‘snelheden’. Pas enkele maanden na het dalen van de economsiche groei daalt het aantal vacatures. Het aantal vacatures voor starters daalde zelfs aanzienlijk. Het aantal personeelsadvertenties daalde harder (en kranten voelen dat nu al) dan het aantal vacatures. Dit is een onderzoek van een aantal jaar geleden. Ik kan me voorstellen, nu er nog meer en betere alternatieven zijn voor personeelsadvertenties, dat werkgevers naar alternatieven kijken voor diezelfde personeelsadvertentie. Met andere woorden, het aantal vacatures kan gelijk blijven, terwijl het aantal personeelsadvertenties daalt.  

 • Bas van de Haterd
  says:

  Het kan op zich wel, maar je hebt gelijk dat uitleg nodig is.

  Het aantal advertenties is namelijk voor een behoorlijk deel afhankelijk van bureaus. En aangezien bureaus nu minder opdrachten krijgen omdat eindklanten besluiten zelf de werving te doen en de bedragen niet meer op te willen hoesten, staan er hetzelfde aantal banen open, maar zijn er minder advertenties. Dat is één mogelijke verklaring. Vergeet niet, Nielsen meet media bestedingen, dus ontdubbeld niet.

  De tweede is dat banen nog wel open staan, maar er niet meer actief op gezocht wordt. Meer via via netwerk en zo. Dus minder advertenties.

  De derde mogelijke reden is dat de banen die open staan bij dezelfde partijen open staan, die nu enkel nog centraal voor meerdere banen tegelijk adverteren. Maar die is wel heel ver gezocht geef ik toe.