Verder in de kerstserie: een baan zoeken in China

Bij banenbeurzen in Shanghai en andere grote Chinese steden is het dringen geblazen. Met 50.000 tot 60.000 mede-zoekers is het al heel wat als je de kans krijgt je CV in te leveren. Voor een baan onder je niveau, want ook China voelt de crisis.

Ambitieuze studenten moeten hun startsalaris naar onder bijstellen. 2.000 yuan per maand (230 euro) is geen uitzondering. Ook niet voor universitair geschoolde types. Wie niet over guanxi (connecties) beschikt of al is geheadhunt, moet het hebben van carrièrebeurzen.

Als gevolg van de economische crisis in de VS en Europa verliest ook China economisch momentum, de groei is aan het afnemen van ruim 10% in de eerste helft van dit jaar naar 7,5% in  2009. Naar cijfers van de Wereldbank. Officieel bedraagt de werkloosheid in China al vele jaren 4,5 %. Maar dit cijfer is waarschijnlijk onbetrouwbaar, want werkloze migrantenarbeiders en op non-actief gestelde werknemers worden niet meegeteld.

Wat een armoe. Het maakt wel een mooie kerstblog. Want wat is er fijner dan naar mensen kijken die het minder hebben, om vervolgens aan te schuiven bij een overdadige kerstdis? Of nog een extra glaasje te nemen op de kerstborrel van het kantoor waar je veilig zit? Juist. Niets.

Geef een reactie

2 Comments
  • Erik
    says:

    ‘Want wat is er fijner dan naar mensen kijken die het minder hebben, om vervolgens aan te schuiven bij een overdadige kerstdis? Of nog een extra glaasje te nemen op de kerstborrel van het kantoor waar je veilig zit?’
    Lekker sociaal, Floor! Ook helemaal in sync met de kerstgedachte, chapeau. Egoistisch ramptoerisme, bah.