Mijn verlanglijst: Laat mij mijn profiel hergebruiken

gift Op 30 oktober beloofde ik mijn verlanglijst als bezoeker van vacaturesites bekend te maken. En daarna heb ik gezwegen. Geen goede zaak natuurlijk!

Daarom vanaf vandaag het vervolg, waarin ik inga op het hergebruik van profielen. Want dat is wat ik als werkzoeker mis op een vacaturesite.

Huidige situatie
Wie de scene uit Apocalypse now kent waarin Marlon Brando de woorden: The terror uitspreekt, weet welk gevoel het bij herhaling invullen van een profiel bij mij teweeg brengt.

Kort en goed: het is dramatisch. Waar ik ook kom; een profiel maken is een tijdrovend proces waarbij je iedere keer opnieuw dezelfde gegevens aan het invullen bent.

Dat moet toch makkelijker kunnen? Natuurlijk. Door mijn profiel te laten hergebruiken. En dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Kopieer
  2. Extraheer

1. Kopieer
Ik heb op meerdere sites profielen. Maar slechts op één site zijn mijn gegevens actueel: Linkedin. En ik ben vast niet de enige. Hoewel er natuurlijk (steeds meer) andere sites zijn waar je een professioneel profiel kan opbouwen.

Het zou voor mij als werkzoeker dus heel erg prettig zijn als ik de mogelijkheid geboden krijg om vanuit de vacaturesite mijn (Linkedin) profiel te kunnen hergebruiken.

Als dit gebeurt door een kopie te maken van dat profiel speelt er een aanvullend probleem. Tenslotte hou ik mijn profiel bij op Linkedin. Dus als ik een wijziging op Linkedin maakt moet dat op de een of andere manier ook in het profiel op de vacaturesite terecht komen.

2. Extraheer
Een andere gewenste situatie is de mogelijkheid om mijn CV te laten extraheren.

Stel, ik heb een CV in een Word document. Wat zou er nou makkelijker zijn als ik dat document aan de vacaturesite kan geven die er vervolgens een fraai profiel van maakt.

We can do this. We have the technology. En die technologie heet (CV) extractie. Klinkt simpel, maar is natuurlijk razend ingewikkeld. Waardoor het ook niet foutloos gaat. Maar zelfs als de extractie niet optimaal verloopt scheelt het de werkzoeker nog altijd bakken met werk. En daar ging het toch om?

Ideale situatie
Hoewel ik een tweetal wensen heb beschreven die het huidige leed van de werkzoeker zou wegnemen is dit nog niet de ideale situatie.

De ideale situatie is dat ik mijn gegevens in mijn eigen digitale kluis heb zitten. En dat ik selectief kan kiezen wanneer ik welke gegevens ik beschikbaar wil stellen aan welke (vacature)site. Sterker nog, ik wil natuurlijk ook vanuit mijn digitale kluis kunnen besluiten om die gegevens weer terug te trekken.

Dus mijn digitale kluis zorgt voor het verzenden, up-to-date houden en verwijderen van mijn profiel op vacaturesites. Da’s pas ideaal!

O ja, dat zou ik nog bijna vergeten. Vacaturesites moeten natuurlijk betalen voor het gebruik van mijn profiel. Tenslotte verdienen zij er ook geld aan. Maar dat is een ander verhaal.

De volgende keer: Laat de juiste vacatures mij vinden

Geef een reactie

2 Comments