De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank In tijden van crisis is het goed om kort op de bal te zitten. En het lijkt er toch wel op dat in vacatureland de broekriem wordt aangehaald.

Daarom lijkt het me een goed idee om ook de vacature aantallen van de grote vacaturesites eens nauwlettend in de gaten te gaan houden. Op wekelijkse basis wel te verstaan, maar toch.

En met de grote vacaturesites bedoel ik natuurlijk de grote vier: Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Totaljobs.

Met als eerste ijkpunt de stand van vandaag:

Week 50: Aantallen vacatures per site, top 4

Ferme verschillen dus, zelfs bij de grote vier. Waarbij Werk.nl bijna 3 keer zoveel vacatures heeft in vergelijking tot Totaljobs.

Ik ben benieuwd hoe de vacature aantallen zich in de komende tijd gaan ontwikkelen. Tenslotte lijkt de kleiner wordende aanwas aan nieuwe vacatures te garanderen dat bovenstaande aantallen in de komende weken moeten gaan dalen.

En alsof dat nog niet voldoende is zal die daling nog eens worden versterkt door de invloed van de Kerstperiode.

Maar wat vooral interessant is om te zien of de ene site harder wordt geraakt dan de andere; en dat natuurlijk in vergelijking tot de nieuwe vacatures die elk van die site wekelijks ontvangt.

Geef een reactie

15 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Remy: Die inhoudelijke bijdrage is logisch, die korte introductie van je bedrijf is dat totaal niet en maakt het dat je inderdaad sterk in mijn achting daalt.

  Er zijn manieren om dat inhoudelijk in een post te verwerken, je autoriteit en achtergrond te laten blijken door het echt in de reactie te verwerken. Dit is duidelijk een verkeerde omdat je je hele posting hiermee ontkracht. Dus nu niet verdedigen dat iemand vijandig doet, maar leren en het de volgende keer slimmer doen. Een extra URL bijvoorbeeld is totaal overbodig, die zit onder je naam en voegt niets toe. En ook niet meer afsluiten met een promo praatje, dat ontdoet je posting van alle inhoud. Als je in je stuk had gezegd: bij Vonq meten wij in grote aantallen (12.000 vacatures) door wat de reacties zijn per board en zijn we tot de conclusie gekomen dat op dit moment…. ben je er ook, zonder de irritatie.

  Dit is een typische manier van presenteren van veel verkopers ook, op het eind een hele goede presentatie volledig de mist in werken door nog even promotie voor het bedrijf te maken. De beste promotie is je kennis te laten zien zonder promotie te maken. Als mensen promotie willen zien nodigen ze je wel uit voor een product presentatie.

 • Remy Verhoeven
  says:

  Beste Erik, 

  Waarom zo vijandig? Naar mijn mening gaf ik een inhoudelijke bijdrage. Aangezien hier niemand mij nog kent, sluit ik inderdaad af met een korte introductie van mijn bedrijf. Dat lijkt me logisch, je wil immers toch weten vanuit welke context ik tot mijn bevinding ben gekomen? 

 • Erik
  says:

  Beetje simpel om op deze manier reclame voor je bedrijf te maken Remy.
  Volgens mij waren Jobpromo en Adver Online al veel langer bezig met dat concept. We zitten hier niet voor reclame maar om  statistieken.  

 • Remy Verhoeven
  says:

  @ marc 
  Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zolang het niet een structurele daling betreft, is een lager aantal vacatures juist een interessante kans voor de recruiter. Als het unieke bezoekersaantal gehandhaafd blijft, zal een lagere vacaturestand er juist voor zorgen dat er meer hits op jouw vacature worden gegenereerd. Meer hits betekent meer sollicitaties. Zo zien wij uit onze metingen dat bijvoorbeeld Stepstone het momenteel relatief goed doet vanwege de lage vacaturestand. Terwijl de grotere grossiers van vacatures juist moeite hebben om tot een respectabel niveau van sollicitaties te komen. Ook sites als NederlandVacature en InternetVac doen het qua kwantiteit goed door een laag vacatureaanbod met een relatief hoog bezoekersaantal. 
  Uiteraard ben ik het ermee eens dat de winkel niet te leeg moet blijven, aangezien kandidaten op termijn dan zeker weg zullen blijven. Maar voor de korte termijn biedt het zeker kansen. Afgaand op jouw lijstje, zal ik mijn vacature nu liever op Monsterboard zetten dan op Nationale Vacaturebank.
  VONQ adviseert bedrijven in online recruitment. Door ons unieke benchmarkingmodel weten wij, na het uitzetten van meer dan 12.000 online advertenties, op meer dan 100 vacaturesites, waar onze kandidaten vandaan komen. (www.vonq.nl)

 • Marc Drees
  says:

  @Sietse:
  Maar het aantal vacatures heeft wel enig belang voor werkzoekers. Een lege AH winkel loop je tenslotte ook niet binnen.
  Dus voor recruiters die vacatures plaatsen kan een groot aantal vacatures op een vacaturesite zeker van belang zijn.

 • Marc Drees
  says:

  @Thomas:
  Nee, dit zijn zeker geen unieke vacatures! Het zijn niets meer en niets minder dan de aantallen vacatures zoals vermeld op de site of, zoals bij Monsterboard, afgeleid.

  Er zullen dus zeker de nodige dubbelingen optreden.

 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Dat is alweer een tijd geleden hoor! Sinds hun facelift in januari van dit jaar laat Monsterboard de aantallen niet meer zien. Ik heb toen al wel gesuggereerd dat dit was ingegeven door hun teloorgang in aantallen vacatures. Maar of dat werkelijk de aanleiding is weet ik niet.

 • Thomas
  says:

  volgens mij namelijk niet 🙂

  CWI heeft een samenwerkingsverband gesloten met diverse partijen waarvan de vacatures ook op werk.nl vindbaar zijn.

 • Thomas
  says:

  Hoi Marc, ik vroeg me af in hoeverre de cijfers van Werk.nl de andere Jobboards overlappen. Aangezien het CWI ook een samenwerkingsverband heeft met o.a. totaljobs en nvb..

  Of zijn het echt allemaal unieke cwi vacatures?

 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Goede vraag en een omissie van mijn kant.

  Monsterboard is een benadering op basis van de aantallen vacatures op Marktplaats. Op dit moment is Monsterboard daar hofleverancier.  Hoewel Marktplaats tegenwoordig ook zelfstandig als vacaturesite aan de weg timmert zijn de aantallen van deze inspanning ongetwijfeld nog vrij laag.

  Het aantal Monsterboard vacatures kan dus aan de hoge kant zijn.

 • Jan-Willem
  says:

  Marc, interessant…. Hoe kom je aan het aantal van Monsterboard, aangezien dat de enige site is waar geen vacatureteller of hoe je het ook noemt op de site staat?