Flexibel werken ideaal?

Steeds meer bedrijven en werknemers kiezen voor vormen van flexibel dienstverband in plaats van vaste contracten. Werkgevers houden wel van die verzameling vrije maar ondernemende beestjes, die zo hopen ze tenminste, stiekem toch wel een beetje nestgebonden zijn.

Andere vormen van dienstverband

Volgens cijfers van TNO Arbeid kennen bedrijven nu nog een harde kern van vaste werknemers van zo’n 80 procent. Dat getal slinkt al jaren, om plaats te maken voor andere vormen van dienstverband: arbeidscontracten voor bepaalde tijd (12 procent), uitzendkrachten (4 procent) en vooral de zzp’ers (5 procent).* Dan hebben we het nog niet eens over de thuiswerkers.

Flexibele duizendpoten
Welke werkgever heeft nu nog geen formele regelingen voor thuiswerken op papier staan? Elke werknemer die de zin ervan kan aantonen, mag op kosten van de zaak thuis een werkplek inrichten. Ook de deeltijders. Veel mensen durven er alleen nog geen gebruik van te maken. Vooral onder managers is het onderwerp taboe. In organisaties is de terreur van gelijkheid. Collega’s rekenen elkaar af op aanwezigheid. En vervreemden werkgevers zich van hun personeel door externen in te huren. Zijn zij soms niet goed genoeg?

Wat zijn we toch flexibele duizendpoten…

Geef een reactie