Hoog opgeleide starter? Op naar Zwitserland!

money_coins Tenminste als je meteen goed wil gaan verdienen. Want volgens een onderzoek van Towers Perrin is het gemiddelde startsalaris in Zwitserland het hoogst: EUR 53.300. Goedemorgen!

Daarmee vergeleken verbleekt het gemiddelde startsalaris in Nederland: een magere EUR 29.500. Ons ben zuunig. Maar desondanks is dat nog altijd een salaris in de middenmoot.

Want als je in Polen voor het eerst als hoogopgeleide aan een baan begint ben je pas echt slecht af: EUR 15.600. Jawel, da’s geen vetpot…

En hou je van zon, dan ben je ook niet best af. Want Spanje en Italië zitten allebei rond de EUR 22.600. Mooi weer is dan wel weer gratis; en dat hebben ze niet in Zwitserland.

De beste drie landen voor hoogopgeleide starters?:

 1. Zwitserland: EUR 53.300
 2. Duitsland: EUR 33.600
 3. België: EUR 33.500

Het is duidelijk; Zwitserland steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Maar ja, hoe zit het met de kosten van levensonderhoud? En de gemiddelde snelheid op de snelweg? Anders hadden we tenslotte allemaal allang in dat neutrale berglandje gewoond.

Het onderzoek van Towers Perrin is uitgevoerd onder 2.200 bedrijven in ruim 30 landen.

Geef een reactie

11 Comments
 • Didier Vandenbussche
  says:

  Marc Drees,

  Niet alles wat u beweert is waar.  Zo is het levensonderhoud in Zwitserland weliswaar significant duurder, maar de koopkracht is toch nog stukken hoger dan in Nederland.

  En om het maar even te hebben over de brandstofprijzen, die zijn in Zwitserland een van de laagste van Europa (rond de euro per liter benzine), terwijl Nederland juist een van de hoogste benzineprijzen heeft. Dus hoe komt u er bij om te zeggen dat de benzine te duur is in Zwitserland?

  “Anders hadden we tenslotte allemaal allang in dat neutrale berglandje gewoond.”

  Zoals Jaap Steinvoorte ook aangeeft, het is simpelweg niet makkelijk een baan te vinden voor een Nederlander in Zwitserland. Maar als het lukt, dan ben je veel beter uit.

 • serif
  says:

  ik ben is benieuwt maar is het ook gemakelijk om van  niet europees land zelfs als je daar familie hebt binnen te geraken of niet dat is ook nog en vraag die ik wou vragen het is en student maar heef en visum gekregen voor naar oostenrijk te gaan

 • Marc Drees
  says:

  Zwitserland is een transitland, net zo als Belgie. Je moet er doorheen op weg naar betere, zonniger oorden. Hoe sneller, hoe beter. En dan heeft Belgie mijn voorkeur. Minder flitspalen (en ik ken ze zo langzamerhand allemaal) en nauwelijks controle. Heerlijk!

 • Marc Drees
  says:

  @Jaap:
  Zwitserland is het land waar ik doorheen rij. Op weg naar Italie. Waar heel slecht wordt betaald. Maar waar het weer, de mensen, de wijn, het eten heel erg prettig zijn.
  Zwitserland is vooral een irritant land. Teveel flitsers langs de snelweg, te lage maximum snelheid, te dure benzine en zelden mooi weer. Als wij er doorheen rijden althans.

 • Jaap Steinvoorte
  says:

  Yeah, op naar Zwitserland. Woonruimte, het huren van een appartementje komt je op 1500 – 2000 euro per maand. Eten, drinken etc.. is ongeveer 1.5 – 1.8 keer duurder. Werktijden? Ja, die hebben ze daar ook, ze maken veel langere dagen dan wij. Supermarkten? Die gaan om 18:30 uur dicht, als iedereen nog op z’n werk zit 🙂
  Geneve, Londen en Oslo zijn de duurste plaatsen van Europa.
  Het is een aanrader om daar te gaan wonen, maar wie wil jou daar nu hebben in Zwitserland 😉  Het is niet heel erg makkelijk om daar een baan te vinden, het is ook niet heel erg makkelijk daar woonruimte te vinden, zeker niet in Geneve. Momenteel ligt er een dik pak sneeuw, de zon schijnt, in de zomer is het weer er ook niet verkeerd.

 • Paul van Oosterhout
  says:

  @ Marc,

  alles is, zoals je met je vragen al vermoed, in perspectief natuurlijk. Een fitnessinstructeur in Geneve verdient meer dan een trainee van een bank uit Nederland die daar zit. Dat weet ik uit ervaring. 

  Huizenprijzen en huurhuizen zijn duur alsook het eten. Je zou er dus als expat naar toe moeten met de bijbehorende vergoeding wil het interessant zijn….Het valt me overigens op dat GB er niet tussen staat….