Kredietcrisis? Welke kredietcrisis?

Crisis of geen crisis: het aantal startende ondernemers blijft maar toenemen. Gerekend tot en met de maand oktober zijn 91.569 mensen in 2008 een eigen bedrijf gestart. Dat is 9 procent meer dan op het zelfde moment vorig jaar.*

De eenpitter rukt op
Waar komen ze vandaan? Wel, wie recent ontslagen is, of wie zijn baan op de tocht ziet staan, is logischerwijs eerder geneigd om voor zichzelf te beginnen. De zzp’er (want daar gaat het meestal over) trekt zich weinig aan van economische dieptepunten. Sterker nog, de opmars van de zzp’ers is niet de stuiten. In de zorg en de bouw is een enorm tekort aan vakmensen, daar zal de eenpitter dus vooral oprukken.


Wie gaat er het eerst uit?

Dit optimisme is misschien een beetje misplaatst. Want wie zetten bedrijven er als eerste uit wanneer het budget overschreden wordt? Juist, de zzp’ers. Mocht het allemaal misgaan, het aantal openstaande vacatures is nog steeds waanzinnig hoog. De zelfstandigen zonder personeel kunnen dus met gemak weer terug in loondienst.

* Cijfers: Kamer van Koophandel.

Geef een reactie

6 Comments
 • Maarten Wienbelt
  says:

  @Floor
  mede oorzaak aan de doorslaande flexibilisering van deze markt is de overheid.  Ze hebben er alles aangedaan door invoering van de VAR (waar de ZZP-er zelf om vroeg overigens) en versoepeling van regelgeving om uberhaupt te mogen starten,  met als mede effect dat mensen niet meer kunnen terugvallen op de WW.  Dat laatste is niet gezond want zo nu blijkt, is een spaarzaam leven maar weinig gegeven, consumeren dat is wat van je wordt verwacht. En daar krijgen we nu echt klappen van. Een overheid dient dat naar mijn mening van te voren gedeeltelijk in te schatten. Inderdaad dienen naar mijn mening dan uitval van werk voor ZZP-ers door arbeidsongeschiktheid en economische omstandigheden betaalbaar gedekt te kunnen worden.

  In 2006 schreven in Arnhem bij de kamer van koophandel zover ik begreep ruim 30.000 Polen zich in als eenmanszaak. Ik geloof dat de kamer van koophandel nog steeds op betaling van facturen voor die inschrijving zitten te wachten.  Iedereen is tegenwoordig makelaar (over een paar maanden niet meer vrees ik) maar het feit blijft dat de goeden niet eens een kans hebben gekregen.  En zo zijn er helaas erg veel voorbeelden waar de overheid met regelgeving en advsies tekortschiet als het gaat om het starten van een eigen bedrijf.

  Dus om nu tegen iedere ZZP-er te zeggen “it’s your tree you’r sitting in it” lijkt mij wat kort door de bocht. 

 • Bas van de Haterd
  says:

  ZZP’ers zullen er vaak inderdaad als eerste uit gaan, terecht of onterecht, vanwege de financiële situatie. Het is immers een stuk goedkoper een contract niet te verlengen dan iemand te ontslaan en de tarieven liggen ook veel hoger.

  Wel zullen ze als eerste ook weer worden ingehuurd als het weer aantrekt. Immers, als het nog niet volle bak gaat, wil je flexibiliteit.

  Dat deze mensen voor zichzelf moeten zorgen lijkt me evident. Een WW voor ZZP’ers? Onzin. Wel zou de overheid hele andere faciliteiten moeten bieden. De WOA verzekeringen voor ZZP’ers zijn bijvoorbeeld schandalig, wat je daar voor moet doen en hoe je behandeld wordt is mens onterend als ik eerlijk ben. De overheid zou dergelijke verzekeringen ook gewoon open moeten stellen voor ZZP’ers, dan houd je ook de solidariteit erin en geef je ze niet aan de oplichters van verzekeraars.

  Wel is het hun eigen verantwoordelijkheid een buffer op te bouwen in slechte tijden, en je kan altijd terug in loondienst. Dat zie je nu ook weer veel gebeuren, dat zijn de profiteurs, die heb je helaas ook.

 • Marc Drees
  says:

  @Floor:
  In het algemeen zullen ZZP’ers vooraan staan indien er moet worden gesneden in het personeel. Tenslotte is het eenvoudiger en goedkoper om van een ZZP’er af te komen dan van een medewerker met een vast dienstverband.

  Overigens kan de ZZP’er natuurlijk, zoals Maarten terecht opmerkt, door wat in te schikken zijn bestaan bij een opdrachtgever misschien rekken.

  Een ZZP’er is een ondernemer. En in die zin staat hij/zij eerder bloot aan de grillen van de economie dan een werknemer in loondienst.

  Maar in dat kader zou er natuurlijk geen verschil moeten zijn tussen ondernemers. En de overheid maakt dat verschil nu wel. Allereerst door banken op alle mogelijke manieren te stutten en vervolgens ook nog eens ondernemingen met een grote orderleegloop te ondersteunen.

  Wat dat betreft is een ZZP’er feitelijk nog veel kwetsbaarder. En tegelijkertijd volstrekt genegeeerd door de overheid. En dat is in mijn optiek niet correct.

 • Floor Drees
  says:

  @Ramon
  We zullen de cijfers afwachten.

  @Maarten
  Vind je dat de overheid moet ingrijpen? Zzp-ers hebben toch zelf voor hun zelfstandige-zonder-personeel bestaan gekozen? Zoals mijn moeder zou zeggen: als je leraar zou zeggen dat je in de sloot moet springen, doe je dat toch ook niet?

  Althans, ze gebruik dat andere spreekwoord. Maar je begrijpt wat ik bedoel…

 • Maarten Wienbelt
  says:

  Beste Floor,
   
  Als bemiddelaar van ZZP-ers wil ik graag reageren op dit artikel.  Wij ervaren bij een groot aantal klanten van ons inmiddels namelijk wel de gevolgen van de krediet crisis. Ten eerste is de vraag vandaag de dag t.o.v. september ongeveer gehalveerd. Waarmee vraag en aanbod veel meer in evenwicht is gebracht. Wij zien inmiddels ook al volop beschikbaarheid in de markt, sterker de eerste faillissementen onder kleinere detacheerders hebben al plaatsgevonden.  Nu zijn wij voornamelijk actief  in de ICT branche die in de regel volledig afhankelijk is van bedrijfsinvesteringen. Uit recente berichtgeving kunnen wij in elk geval de conclusie trekken dat de bedrijfsinvesteringen op korte termijn verder afnemen.
   
  De overheid gaat momenteel uit van economische krimp van 0,75%. Naar mijn mening een onjuiste inschatting. Een aantal klanten vragen ons om de tarieven te verlagen en dan praten we over een veelvoud van deze 0,75%. Daarnaast heeft de overheid door invoering van de VAR er aan bijgedragen dat ZZP-ers niet te verzekeren zijn voor werkeloosheid ontstaan door economische ontwikkelingen. Nu zullen een aantal ZZP-ers wel wat gespaard hebben en het een tijdje kunnen uitzingen als er  geen opdrachten zijn, maar ik twijfel of dat bijvoorbeeld in de bouwsector ook het geval is. Zo geweldig zijn de tarieven namelijk ook weer niet voor de ZZP-er.
  De overheid heeft de laatste jaren het zelfstandig ondernemerschap behoorlijk lopen aanmoedigen. Derhalve moet de overheid zich er mijns inziens op korte termijn maar eens in verdiepen wat er dient te gebeuren om ook deze groep aan de slag te houden. Want ik neem aan dat deze ondernemers in tegenstelling tot ondernemingen als Nedcar en ASML geen tijdelijk beroep kunnen doen op de werktijdverkorting waardoor ze een deel van de kosten kunnen neerleggen bij de overheid.

  Verder  is de conclusie dat een  ZZP-er er als eerste uit moet naar mijn mening ook wat voorbarig. Vaak weten ze door flexibel te zijn in tijd en met tariefstelling en door uitsluitend in het belang van de klant en opdracht te denken langer aan te blijven bij een opdrachtgever.  

  Als laatste, ik verwacht overigens dat, gezien het grote structurele tekort aan goede professionals, er sprake is van een zeer tijdelijk ontwikkeling. En ik deel je mening dat er in veel gevallen vaste banen beschikbaar zijn, sterker ik adviseer  mijn relaties juist nu pro-actief te zijn dus naar mensen te blijven zoeken en goede mensen aan te nemen.   

 • Ramon Stoppelenburg
  says:

  Ik moet even reageren op de laatste alinea, want ik ben hier helemaal niet mee eens. Uit ervaring kan ik namelijk melden, en dan kijk ik als zzp’er even naar mijn eigen klanten, dat veel bedrijven die tijdelijke krachten als zeer waardevol ervaren.

  Persoonlijk heb ik meegemaakt, en dat was zelfs voordat er sprake was van enige crisis, dat er op de locaties waar ik heb gewerkt vaste krachten ontslagen werden.

  De oorspronkelijke fulltimers worden voor veel bedrijven duurder dan de flexibele zzp’er die tijdelijk ingehuurd kan worden.

  De zzp’er moet zichzelf namelijk scherp houden en heeft vaker ervaring met het princie ‘work smarter, not harder’.

  De vaste kracht moet tijdens werktijd dure cursussen volgen ‘om bij te blijven’.

  Berichtgeving waarbij gesuggereerd wordt dat zzp’ers dus als eerste een werkvloer moeten verlaten vind ik dan gebaseerd op een natte vinger in de wind.