Careerbuilder richting Microsoft?

Sam Zell, chairman Chicago Tribune Anderhalve week geleden meldde ik de aanstaande dood van het dagblad Chigaco Tribune. Wat ondertussen heeft plaats gevonden. Maar dat is niet interessant, hoewel de nodige print eigenaren dit niet met mij eens zullen zijn.

Nee, wat echt interessant is: Chicago Tribune heeft een aandeel van bijna 41% in Careerbuilder! Jawel. En daarmee wordt de ondergang van de Tribune ineens buitengewoon interessant.

Want wie gaat het aandeel overnemen? Ik ga er daarbij even vanuit dat de aandelen van Tribune eerst aan de andere aandeelhouders moeten worden aangeboden. En dit zijn de andere aandeelhouders:

  • Gannett: 40,8%
  • Microsoft: 4%
  • McClatchy Co.: 14,4%

Het wordt almaar interessanter. Microsoft en Careerbuilder liggen natuurlijk ook al in bed via een deal om Careerbuilder exclusief te pushen op MSN. En die deal loopt nog tot 2013.

Dus zou Microsoft de meest geeigende kandidaat zijn om de aandelen over te nemen. Maar is dat wel interessant voor Microsoft? Tenslotte heeft ze dan weliswaar een heel groot aandeel, maar geen meerderheid. En er zal ongetwijfeld een (defensieve) reden zijn geweest waarom Microsoft zo’n klein aandeel heeft genomen.

Dus als Microsoft zijn aandeel in Careerbuilder zou willen uitbreiden met het aandeel van de Tribune, dan zullen ze ongetwijfeld voor een meerderheidsaandeel willen gaan. En dan zal een van de andere aandeelhouders ook (een deel van) de aandelen moeten overhandigen.

Nou komt het goed uit dat zowel Gannett als McClatchy in de hoek zitten waar de klappen vallen. Beiden zijn tenslotte grote print uitgevers. En zoals we weten kunnen die wel een extra centje gebruiken…

En omdat Careerbuilder natuurlijk ook in zwaar weer zit, kan Microsoft wel eens er met een koopje vandoor gaan.

Geef een reactie