Favoriete werkgevers: Ministerie van Defensie

Beker 42e plaats Het Ministerie van Defensie is een populaire werkgever. Zij is namelijk de nummer 42 uit het Intermediair Imago Onderzoek 2008.

De eisen aan de wervingssite van een populaire werkgever zijn hoger dan die van minder bekende werkgevers. Als deze populaire werkgevers zich tenminste rekenschap geven van de impact van hun wervingssite.

En dat is precies wat ik onderzoek in deze serie over Favoriete werkgevers.

Er zijn overigens drie ministeries opgenomen in de top 50 van favoriete werkgevers. Naast Defensie zijn dit Justitie (30) en Buitenlandse Zaken (18). Deze komen dus later aan de beurt in deze serie.

De homepage
Dit is de homepage van Defensie:

Homepage DefensieEn daat staat het in het midden: Werken bij Defensie. Nou, dat is duidelijk. Klik:

Homepage wervingssite Marine Een holding page. Aan pagina met wat algemene tekst en vooral verwijzingen naar de diverse onderdelen van defensie (marine, landmacht, luchtmacht, marechaussee en burgerpersoneel).

Nou, ik kom uit een marinegezin dus die keus is snel gemaakt; op naar de wervingssite van de marine:

Marine homepage wervingssite

En dit is een wervingssite! Hier is tijd, geld en aandacht aan besteed. Een overduidelijke navigatie aan de bovenzijde; een advertentie voor de mariniers, een poll, iets over infodagen, persoonlijke pagina’s en zelfs een link voor ouders.

Dit is de beste wervingssite homepage die ik tot dusverre heb gezien. Nu maar eens kijken hoe het met die informatievoorziening is gesteld

Informatie
Ik kan hier eigenlijk heel kort over zijn. Op deze site is alles, maar dan ook alles te vinden. Uitstekend georganiseerd, bakken met multimedia. Een tien met een griffel zou ik willen zeggen.

En ook informatie uit andere kanalen zijn op de site geïntegreerd:

Marine: multimedia

Voorlichtingsfilms, commercials voor TV en radio? Allemaal aanwezig! Helemaal

Persoonlijke verhalen? Check:

Marine: Persoonlijke verhalen

En nog een keer check: Marine: Persoonlijke verhalen, 2 Bij deze serie had ik overigens graag video gezien; het zijn nu aparte PDF’s. Maar dat is zo ongeveer de enige aanmerking die ik op deze site kan maken.

Hoewel… Als ik denk aan de Luchtmacht game dan ligt er voor de Marine nog wel een uitdaging!

Solliciteren
De site lijkt vooral gericht op starters, want ik kan geen link naar vacatures vinden op de homepage van de wervingssite. En dat is natuurlijk wel een minpunt.

Er is wel een link Welke functie past bij jou, die zo direct verbonden lijkt met de onderstaande link Naar de homepage mariniers dat ik eerst dacht dat ze bij elkaar horen. Wat overigens niet zo is.

En als ik op deze link klik kom ik bij een generieke vragenlijst van 53 vragen. Saai en in mijn optiek niet uitnodigend; zeker niet voor een jong publiek.

Maar ik loop er moedig doorheen om de volgende uitkomst te krijgen:

Uitkomst functieprofiel test

Dat is dus duidelijk; ik ga voor de Officier der mariniers! Omdat ik ineens weer 20 ben, met haar op mijn hoofd, goed getraind en slank. Lang, lang geleden…

De pagina over deze functie is lang, maar in de tekst staan relevante links. En onderaan de pagina is een serie aan relevantge links aanwezig:

Marine: Uitleg vacature

Helemaal goed!

Ik klik natuurlijk op Solliciteer direct:

Marine: Uitleg solliciteren

Ook hier alle relevante informatie bij elkaar. Werkelijk uitstekend! En ik ga voor de optie Solliciteer nu online:

Marine: Inloggen

Oke… dat was onverwacht. Alles is ineens anders. Verdwenen is de fraaie site, alle omringende informatie. Ik zit blijkbaar ineens in een heel andere applicatie.

En het wordt alras erger:

Marine: Online solliciteren...

Blijkbaar is de Marine vergeten dat ik had aangegeven op de functie van Officier der mariniers te willen solliciteren…

En het sollicitatieformulier… Wat een bak met ellende:

Marine: Sollicitatieformulier, deel 1Vier paginas! En ook nog eens vragen om mijn rekeningnummer en BSN? Ik solliciteer pas, stelletje idioten! Ik ben toch nog niet aangenomen? Hier haak ik af.

Conclusie
De wervingssite van de Marine is werkelijk fantastisch. Het sollicitatieproces is werkelijk krankzinnig slecht. En daarmee maakt de Marine alles kapot wat ze hiervoor aan goodwill heeft opgebouwd.

Geef een reactie

2 Comments
  • Roel Kiers
    says:

    Als dienstplichtig zandhaas herinner ik me nog de VRA’s (Verzoek/Rapport/Aanvraagformulier, altijd in drievoud) … brrrr.
    Het zou goed kunnen dat hier zich nog het fossiele P&O-er type bevindt ‘zo deden we het hier, zo doen we het hier, zo blijven we het hier dus doen’.

    En dan blijkt het sollicitatievenijn toch in de staart te zitten…. wat een frustratie lijkt me voor de bouwers van het mooie voortraject!