Jonge Grieken vinden geen betrekking

Veel Griekse twintigers en dertigers verdienen niet meer dan 700 euro. Om die reden heten ze de generatie 700 en ze zijn daarmee een heus begrip in Griekenland. Tragisch is het wel. Ze hebben het leven steeds duurder zien worden terwijl de inkomsten stagneerden. En met 700 euro per maand is het moeilijk leven.

De werkloosheid onder schoolverlaters is 25 procent. Bij jongeren in het algemeen tussen de 15 en 20%. Er staan nog nauwelijks vacatures in de kranten. Wie geen connecties heeft, komt niet aan een baan. Griekenland kent dit jaar een inflatie van 4,9 procent, het hoogste percentage in tien jaar. Tussen 2000 (invoering van de euro) en in 2007 zijn de prijzen met 23,7 procent gestegen. Dat is 335,7 procent meer dan het gemiddelde in de eurozone.

Extra frustratie is het noodpotje dat de Griekse regering ineens blijkt te hebben voor de reddeloze banken. Voor onderwijshervorming en andere sociaal-economische veranderingen en verbeteringen was jarenlang geen geld over, dachten de Grieken.

De gedode scholier was slecht de aanleiding voor de rellen die het nieuws domineren. De frustraties zitten veel dieper. Die richtten zich niet alleen tegen die ene agent. Maar tegen ‘het systeem’.

Goed dat was weer een deel uit de kerst/land-serie. Iemand een verzoekje voor volgende week?

Geef een reactie

6 Comments