Careerbuilder kan Totaljobs niet meer kopen, 3i wel?

Logotype Totaljobs Group Reed Business Information heeft een jaar lang tevergeefs in de etalage gestaan. De reden hiervoor was dat Reed Elsevier er alles aan deed om de business unit in zijn geheel te slijten.

Dat plan is faliekant mislukt. Niet alleen vanwege de economische crisis, maar natuurlijk ook omdat RBI een serie oude media bezit. En de toekomst daarvan is buitengewoon ongewis.

Aan de andere kant heeft RBI een aantal nieuwe media; met Totaljobs Group als een parel in de kroon. Hoewel er tijdens het veilingproces natuurlijk bieders waren op het geheel van RBI, schijnt het merendeel toch te hebben geboden op onderdelen daarvan; dus ook op Totaljobs Group.

Het is een buitengewoon kostbare vergissing geweest van Reed Elsevier om hier geen gehoor aan te geven. Gelukkig kan een nieuwe CEO (de huidige CEO Crispin vertrekt binnenkort) goede sier maken door deze vergissing ongedaan te maken.

In zo’n geval zou het dus mogelijk worden dat Totaljobs Group apart wordt verkocht. Sinds de ondergang van Chigaco Tribune is het onwaarschijnlijk dat Careerbuilder (nog) in de markt zal zijn. Maar 3i zal ongetwijfeld nog altijd klaar zitten.

En als dat gebeurt komen Totaljobs en Nationale Vacaturebank ineens samen onder één dak te zitten. En krijgt 3i plotsklaps een ferm marktaandeel in de UK, een startup in Duitsland en The Network. Het enige probleem is dan natuurlijk Totaljobs Nederland. Maar daar is vast wel een mouw aan te passen…

Geef een reactie

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Iedere VC wenst binnen een bepaalde tijd afstand te doen van de partijen waar zij in investeert. Tenslotte is een VC een partij die een relatief hoog risico voor een beperkte tijd wenst te nemen in ruil voor een relatief hoog (gemiddeld) rendement.

  Dus dat 3i met VNU/NVB leurt is geen directe reden om te veronderstellen dat 3i strapped for cash is. Hoewel het gezien alle economische vrolijkheid natuurlijk zeer wel mogelijk is.

  Een overname van Totaljobs Group zou de waarde van de VNU offering echter aanzienlijk vergroten. Tenslotte is de gecombineerde waarde (UK, Nederland, Duitsland…) aanzienlijk groter dan alleen een paar Nederlandse vacaturesites.
  Ik heb mijn oordeel nog niet klaar. Het nieuwe jaar heeft ongetwijfeld de nodige verrassingen in petto.

 • Bas van de Haterd
  says:

  heb inderdaad ook al gehoord dat NVB of zelfs heel VNU te koop staat. Denk niet dat ze daar nu Totaljobs aan toe willen voegen. Ook zijn ze kleine delen nu heel expliciet buiten de deur aan het zetten (MT, Emerce, Sprout).

 • Dieter
  says:

  Marc,

  Ik zou daar niet op inzetten. 3i heeft zeer hard geld nodig en leurt al tijden met NVB langs potentiële kopers. Zij willen juist snel cashen (vanwege de kredietcrisis) en hebben helemaal geen geld, laat staan dat zij dat over zouden hebben voor Totaljobs.