Mijn verlanglijst: Faciliteer mijn sollicitatieproces

gift Mijn verlanglijst als bezoeker van vacaturesites is toe aan haar derde aflevering. Voorgaande afleveringen zijn hier te vinden. Hoewel ik voor de Kerst klaar wilde zijn denk ik dat de volledige wensenlijst rond oud en nieuw pas gereed is…

Vandaag ga ik in op mijn vierde wens: faciliteer mijn sollicitatieproces

Huidige situatie
Op dit moment kan ik bij, of via, een vacaturesite solliciteren. In een toenemend aantal gevallen vragen bedrijven om een directe sollicitatie; waarmee een eventuele sollicitatie via de vacaturesite wordt vermeden.

Bij een sollicitatie bij de vacaturesite kan ik meestal ook direct mijn CV meesturen als ik die al in de CV database van de vacaturesite had opgeslagen.

Gewenste situatie
Allereerst kan ik me voorstellen dat een werkzoeker het prettig zou vinden om de status van een sollicitatie te kunnen bekijken. En dat zowel op de vacaturesite zelf, als via (duidelijke) e-mail notificaties.

Sinds jaar en dag hebben pakket leveranciers een track & trace mogelijkheid. Waardoor je op ieder gewenst moment kan checken of  jouw pakketje al bijna is gearriveerd. Waarom zou dit niet op sollicitaties van toepassing kunnen zijn?

Dit betekent overigens ook dat een werkgever door de vacaturesite in staat moet worden gesteld om eenvoudig de voortgang van een sollicitatie door te geven. En dat kan wel eens een bijzondere uitdaging zijn…

Als we deze mogelijkheid om te checken iets verder doorvoeren is er ook nog iets anders wat werkzoekers heel prettig zouden vinden. En dat is: hoe doe ik het in vergelijking tot andere sollicitanten?

En dat zou al moeten beginnen op het moment dat ik op een vacature wil solliciteren. Want waarom kan een vacaturesite mij niet aangeven hoeveel mensen er al op die vacature hebben gesolliciteerd? Via diezelfde vacaturesite wel te verstaan.

En hoe die andere mensen scoren (op basis van hun CV) ten opzichte van mijn kwalificaties en eisen? En of ik op basis van mijn CV voldoe aan de eisen van het bedrijf? En of de andere sollicitanten dat ook al dan niet doen?

Wat is er op tegen om deze informatie voor de feitelijke sollicitatie en gedurende het sollicitatieproces met mij te delen? Werkzoekers worden tijdig geïnformeerd over hun kansen en kunnen op basis daarvan ook besluiten hun sollicitatie al dan niet door te zetten.

Ideale situatie
De ideale situatie is dat ik op basis van een interessante baan besluit mijn gegevens beschikbaar te stellen voor een sollicitatie.

Op basis van deze gegevens krijg ik direct inzicht in de voortgang van het sollicitatieproces en de positie die ik inneem ten opzichte van andere sollicitanten. Ik wordt ook continu op de hoogte gehouden van nieuwe sollicitanten en hun positie en sollicitanten die hun sollicitatie terugtrekken.

Het grote verschil met de gewenste situatie is tweeledig:

  1. Allereerst bied ik mijn gegevens aan voor een specifieke sollicitatie. Die gegevens mogen nergens anders voor worden gebruikt. Ik bepaald wie mijn gegevens krijgt, en voor hoelang.
  2. Ten tweede krijg ik een volledig beeld van alle sollicitanten; niet slechts van de sollicitatie die via een bepaalde vacaturesite verlopen.

Geef een reactie

2 Comments