Moet ik vrezen voor mijn boterham?

Bedrijven snijden in het basissalaris door de kredietcrisis. Althans, dat is de titel van een artikel van Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel. De helft van de Nederlandse bedrijven wil door de kredietcrisis de lonen volgend jaar minder snel laten stijgen dan in 2008. Ook snijden bedrijven in opleidingen en trainingen.


Dat blijkt uit het Global Employee Pay and Staffing Survey van de Hay Group. Aan het onderzoek werkten 2.589 organisaties uit 91 verschillende landen mee, waarvan 87 uit Nederland.

Volgens onderzoeker Bart Godthelp reageren Nederlandse werkgevers heel behoudend op de kredietcrisis: ‘Als je de kranten mag geloven, staat de wereld in brand, maar uit deze cijfers blijkt dat het allemaal niet zo dramatisch is. Nederlandse werkgevers zijn blijkbaar stabiel en behoudend. Ze ontwikkelen beleid en houden zich daar vervolgens aan, zonder zich te laten beïnvloeden door de waan van de dag.’

Toch stijgen de lonen komend jaar minder hard dan in 2008. De stijging zal 3,0 procent bedragen, tegenover 3,6 procent vorig jaar. Alleen HIPO’s krijgen er gemiddeld 4,0 procent bij. Zaak om er één te worden.

Zeventien procent van de Nederlandse organisaties overweegt om het personeelsbestand in te krimpen. Dit is net wat meer dan wereldwijd (15 procent), maar net onder Europa (18 procent). Nog eens 36 procent van de Nederlandse organisaties geeft aan de omvang van het personeelsbestand te ‘bevriezen’. 

Werknemers die met pensioen gaan, gaan met pensioen. Er komen geen frisse (of iets minder frisse) blaadjes bij. 

Organisaties kijken ook naar andere manieren om de kosten onder controle te houden. Zo geeft 16 procent van de organisaties aan trainingen en ontwikkelprogramma’s te verminderen of zelfs helemaal weg te laten. Zal generatie Y blij mee zijn…

Geef een reactie