Shoppen in New York? Niet echt…

Monsterboard heeft weer eens een leuke en fraai uitziende actie: Een lang weekend shoppen in New York! Met vrienden!! Wat wil je nog meer:

image

Nu zit mijn jongste dochter mij al jaren aan het hoofd te zeuren om eens in NY te gaan shoppen. Dus…

De actievoorwaarden
Nou moet ik eerst even akkoord gaan met de algemene voorwaarden/actievoorwaarden. En hoewel niemand die voorwaarden leest, bevatten ze in het algemeen bijzonder interessante informatie. En deze voorwaarden zijn hierop geen uitzondering:

Monsterboard.nl verbindt zich ertoe de bepalingen van de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens van september 2001 aangaande de behandeling van persoonsgegevens na te leven.

Persoonsgegevens worden door Monsterboard.nl bewaard zolang Monsterboard.nl dat nodig acht ten behoeve van de aangegeven doeleinden.

Altijd leuk toch, zo’n volstrekte tegenstrijdigheid…

Maar er is meer. Want Monsterboard verzameld de nodige persoonsgegevens met deze actie. En de actievoorwaarden stellen ten aanzien van de condities:

De persoonsgegevens die via deze website zijn verzameld […] worden door Monsterboard.nl gebruikt om de deelnemer […] te informeren over carriërekansen en vacatures en de deelnemer te benaderen met het verzoek zijn cv te uploaden. Door deelname geeft deelnemer hiervoor toestemming.

In eerste optiek lijkt dit een redelijke voorwaarde. Maar heb even geduld…

De benodigde shopinformatie
Ik ga akkoord met de voorwaarde en krijg vervolgens dit te zien:

imageIk moet gegevens van mezelf en minimaal één vriend(in) invullen. En die gegevens zijn mijn naam, e-mail adres, wat voor functie ik zoek (?) en in welke provincie(s) ik die functie zoek (?).

Tot op dit moment was er niet dat mij deed vermoeden dat alleen werkzoekers mee konden doen. Maar goed, wie gaat er anders naar de Monsterboard site toe?

Maar dan moet ik ineens ook persoonsgegevens van mijn vrienden invullen. Wacht even? Ik heb toch alleen toestemming gegeven tot het verzamelen en beschikbaar stellen van mijn eigen persoonsgegevens?

En ik zit nu de persoonsgegevens van anderen in te vullen die daar helemaal geen toestemming voor hebben gegeven. Maar dat is nu mijn probleem geworden? Netjes van Monsterboard.

En als ik dan toch even wat probeer krijg ik dit te zien:

imageDus Monsterboard wil meteen mijn vrienden spammen met vacatures! En als ze toevallig een functie hebben waarvoor geen vacatures bestaan dan mogen ze niet mee. Want ze kunnen niet gespamd worden! Wat een afgang!

En als je niet werkt al vriend kan je sowieso niet mee. Pech…

Oh ja, ik kreeg ook nog een e-mail met onder meer de volgende zin:

Wil je nog meer kans maken op dit fantastische weekend in New York? Vul de limousine dan nog een keer, met vier andere vrienden!

Netjes!

Dit soort praktijen doet me sterk denken aan NotchUp. Zoveel mogelijk vrienden aanmelden in ruil voor een prijs voor jezelf.

Ik heb me maar niet aangemeld. Wat door mijn jongste dochter vast niet op prijs zal worden gesteld…

Geef een reactie

10 Comments
  • Marco Hendrikse
    says:

    Wat wel goed is aan deze actie van Monsterboard is dat deze ook offline wordt ingezet. Zo werd het winkelend publiek in Rotterdam afgelopen weekend ‘verrast’ door de limo met een zingende Sinatra ernaast.

    Daarbij werd natuurlijk ook foldermateriaal uitgedeeld, met (inderdaad) tell a friend als eyecatcher. En tell a friend acties zijn inderdaad aan strenge voorwaarden gebonden om niet onder spam te vallen:
    – de communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker. De website (de actiesite) stelt hier geen (kans op) een beloning voor afzender of ontvanger tegenover.
    – voor de ontvanger van de mail moet volledig duidelijk zijn wie de initiatiefnemer is voor het (laten) toesturen van de mail. De ontvanger kan dan deze persoon aanspreken hierop. 
    – de afzender moet volledig inzicht krijgen in de inhoud van de boodschap, zodat deze daar de verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk voor kan nemen. 
    – de website in kwestie mag het e-mailadres niet bewaren. Dit adres mag alleen (eenmalig) gebruikt worden voor het toezenden van de e-mail.

    Monsterboard lijkt dus inderdaad te tarten met de door de Opta opgestelde regels omtrent tell a friend acties.

  • Michel Rijnders
    says:

    Je vrienden spammen mag inderdaad niet zomaar. Onlangs zijn er nog specifieke voorwaarden gesteld in een rechtsoordeel van OPTA en CBP aan de send/spam-a-friend-opties, waarvan Monsterboard er aan twee niet voldoet:

    De communicatie moet op eigen initiatief van de verzender gebeuren en er mag geen beloning tegenover worden gesteld voor de afzender of de ontvanger.

    De website mag de e-mailadressen en andere persoonsgegevens niet gebruiken of bewaren voor andere doeleinden dan het éénmalig verzenden van een bericht namens de afzender.  

  • Bas van de Haterd
    says:

    1) de eerste stelling van hen is niet tegenstrijdig Marc. De WBP stelt namelijk dat je gegevens zo lang mag bewaren als je wilt, mits je dit vooraf duidelijk aangeeft. Overigens moet daar wel een reden voor zijn om ze langer dan ik geloof een jaar te behouden (die wordt niet genoemd) en volgens mij (maar dat weet ik niet zeker) mag je niet zeggen ‘zolang als nodig is’, maar moet je wel vooraf een datum noemen. Tenzij je daar weer een expliciete reden voor hebt dat niet te kunnen.

    2) Je vrienden spammen mag volgens mij niet inderdaad.

  • Jan-Willem
    says:

    Sowieso is deze actie onrechtmatig, omdat je geen prijs mag gebruiken als lokkertje voor het verzamelen van mailadressen…. Bovendien heeft Monsterboard niets aan deze adressen, want volgens de OPTA mag de website in kwestie de e-mailadressen en andere persoonsgegevens niet gebruiken of bewaren voor andere doeleinden dan het eenmalig verzenden van een bericht namens de afzender…..

  • Jolande de Ruyter
    says:

    Ik lees in die voorwaarden ook dat een gewonnen prijs niet uitbetaald wordt; is dit wel rechtsgeldig?
    Voglens mij kun je als winnaar toch altijd een x% van de waarde  eisen als je de prijs niet wilt?  Dat is ook zo met keukencheques bij nieuwbouw..

    Wie het weet mag het zeggen 🙂