De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank De tweede aflevering van deze nieuwe serie waarin ik de vacature aantallen van de grote vacaturesites nauwlettend volg.

En met de grote vacaturesites bedoel ik natuurlijk de grote vier: Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Totaljobs.

En voor vandaag ziet dat er als volgt uit:

image

Nou, dat is toch wel apart. Want in vergelijking met vorige week laten alle sites (met uitzondering van Totaljobs) een kleine stijging zien.

Werk.nl en Nationale Vacaturebank gaan met zo’n 1.000 vacatures omhoog. Monsterboard doet het een stuk kalmer aan (+50). Totaljobs verliest zo’n 300 vacatures.

De vrije val van Totaljobs in de afgelopen weken is een logische verklaring voor de daling; maar de stijging van met name Werk.nl en Nationale Vacaturebank laat zich minder goed verklaren.

Maar het beeld over een wat langere termijn zal ongetwijfeld meer licht in deze duisternis werpen; dus geduld is een schone zaak. Over een paar weken zal het beeld hopelijk veel eenvoudiger te verklaren zijn.

Geef een reactie

7 Comments
 • Jan-Willem
  says:

  @ Marc: Ik volg je site al een aardige tijd en je hebt veel verschillende zaken van vacaturesites onder de loep genomen dit jaar (met dit topic als meest recente ontwikkeling) en ik ben  even benieuwd naar jouw persoonlijke top 5 van vacaturesites in 2008, op basis van alles wat je dit jaar getest/gezien/gemeten hebt in combinatie met je eigen gevoel! Zou leuk zijn als je een gemotiveerde top 5 zou kunnen publiceren aan het einde van het jaar!

 • Jan-Willem
  says:

  @ Marc: Misschien respondeert de Nationale vacaturebank wel veel beter dan de andere sites en zijn daardoor een groot aantal inmiddels vervulde vacatures offline gehaald in de afgelopen periode? Ik bedoel te zeggen: een momentopname van het aantal vacatures online zegt natuurlijk niet alles……

 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Ahum… je hebt natuurlijk helemaal gelijk!

  En dat geeft in ieder geval wat betreft de op de site vermelde vacature aantallen een behoorlijk ander beeld; tenslotte is Nationale Vacaturebank dan wel ineens de grote verliezer. En dat is toch wel apart als we naar de wekelijkse aantallen nieuwe vacatures kijken en het marktaandeel daarin van de grote vier.

  Want daar laat NVB over de afgelopen weken weliswaar een daling zien, maar toch niet zo extreem als Totaljobs.

  De komende weken zullen dus meer duidelijkheid moeten verschaffen in dit ‘mysterie’