Economie: half vol of half leeg

Optimist

Hoe is het nu met de economie? Zijn we half dood of leven we nog gewoon. De berichten zijn zeer tegenstrijdig. Ik krijg nog wel eens te horen dat ik een optimist ben, dus voor mij is het glas nog half vol. Maar de berichten zijn er dat het niet half leeg is, maar helemaal leeg.

Zo is Wellink veel negatiever over de economie. Hem lijkt een krimp van 0,75% veel te laag. Ook voorziet hij dat het langer gaat duren en we pas in 2010 er weer bovenop komen.

Aan de andere kant vandaag het bericht dat de Nederlandse economie stagneert. Is dat positief? Nou, ik denk dat als we moord en brand schreeuwen over een crisis dat we een krimp hadden moeten zien, niet? Wel is er nog een jaar op jaar groei, maar van kwartaal op kwartaal nu dus al 2 kwartalen niet. Maar nogmaals: een crisis beschouw ik het niet dat het stil staan. Soms is het goed even stil te staan en na te denken. Er kan veel goeds uit naar voren komen.

In de arbeidsmarkt zie ik ook nog lang niet de drama’s die je verwacht bij een crisis. Een recente rondgang rond arbeidsmarktcommunicatie bureaus liet ook zien dat het niet zo slecht gaat als je zou denken, wanneer je het woord crisis hoort. Wel hoor je van kommer en kwel bij de W&S bureaus, maar dat lijkt mede ingegeven te zijn door een fundamentele verschuiving te zijn die nu versneld wordt doorgevoerd.

Opvallend is dat er ondanks de crisis ook nog steeds pitches voor campagnes open staan en ingezet worden. Dat is niet bepaald gedrag dat we herkennen bij een recessie of crisis.

Ook de ZZP’ers merken er nog weinig van. En dat is toch vaak een groep die als eerste eruit moet, omdat ze in cash out relatief duur zijn (totale kosten vaak juist goedkoop, maar dat is een heel ander verhaal). Dus is het nu zo erg? Of is het alleen maar minder? Als ik 2008 als uitgangspunt zou nemen voor mijn inkomsten zal ik komend jaar misschien bedrogen uitkomen, maar volgens mij is mijn omzet in 2008 buitengewoon geweest en dus zie ik ook 2009 met vol vertrouwen tegemoet, als ZZP’er.

Wel is het even tijd voor reflectie. Tijd om te investeren in bijvoorbeeld een goede recruitmentsite, het optimaliseren van het proces en vooral, vooral integraal denken. Want nog te vaak, ook na aanleiding van dit artikel, hoor ik dat recruitment en arbeidsmarktcommunicatie twee verschillende dingen zouden zijn. Twee losse branches, maar dat is het niet. Net zo min als je recruitment kan los zien van de rest van het HR beleid. Want je kan nog zo’n goede functie hebben, nog zo’n leuke sfeer, als je salaris ver onder de maat is krijg je er niemand voor. En je kan nog zo goed betalen en nog zo’n leuk bedrijf hebben, als je het schaap met de 6 poten vraagt zal je hem of haar niet vinden.

Maar hoe het met de economie gaat? Ik weet het niet. De berichten zijn erg tegenstrijdig, maar voorlopig zie ik het met positieve moet tegemoed en ik maak me als ZZP’er geen zorgen.

Geef een reactie

1 Comment