Mijn verlanglijst: Laat mij reviews en rankings achterlaten

gift Mijn verlanglijst als bezoeker van vacaturesites is alweer toe aan haar zesde en voorlaatste aflevering. Voorgaande afleveringen zijn hier te vinden. De laatste aflevering zal helaas pas in het nieuwe jaar plaatsvinden.

Vandaag ga ik in op mijn zesde wens: Laat mij reviews en rankings achterlaten.

Huidige situatie
Nou, de huidige situatie is nogal simpel. Vacaturesites bieden mij geen enkele functionaliteit om de kwaliteit van een vacature of een sollicitatie te beoordelen. En dat ondanks de evidente voordelen van reviews en rankings.

Gewenste situatie
Ik zou als werkzoeker graag een aantal mogelijkheden willen hebben:

  • Beoordelen van de kwaliteit van een vacature
  • Beoordelen van de kwaliteit van een werkgever
  • Beoordelen van de kwaliteit van een online sollicitatie

Voor elk van deze drie mogelijkheden zou het verder prettig zijn om zowel een vaste beoordelingsmogelijkheid (ranking) te hebben als de mogelijkheid om een persoonlijke ervaring achter te laten(review).

Beoordelen van de kwaliteit van een vacature
Dit is in eerste optiek misschien een idiote wens. Tenslotte is een vacature geen langdurig beschikbaar product, maar een tijdelijk en vergankelijk product. Dus waarom zou het zin hebben om een individuele vacature te beoordelen?

Omdat een serie beoordelingen van de vacature(s) van een werkgever wel zin heeft. Dat geeft namelijk een beeld van de kwaliteit van de wijze waarop een bedrijf haar vacature(s) presenteert.

Beoordelen van de kwaliteit van een werkgever
Dit is een veel logischer variant, zeker in combinatie met uitgebreide informatie van de werkgever. Op basis van de beschikbare informatie en eventuele aanvullende informatie uit het sollicitatieproces kan de werkzoeker dus een beoordeling van de werkgever maken.

Zou het niet heerlijk zijn om bij de werkgeversinformatie iets dergelijks te zien, waar je vervolgens weer per onderdeel op zou kunnen inzoomen:

Beoordeling werkgever Met dank aan CompanyRating.

Beoordelen van de kwaliteit van een online sollicitatie
Hier gaat het uiteindelijk om; hoe is de online sollicitatie verlopen? Is er tijdig en duidelijk gecommuniceerd, of heb je nooit meer iets gehoord? Zijn gemaakte afspraken nagekomen?

Door een deel van het sollicitatieproces over te nemen kan een vacaturesite dit natuurlijk ook zelf monitoren. Hiermee zou zelfs een vrijwel compleet beeld kunnen ontstaan omdat objectief en onafhankelijk kan worden gemeten.

Gegevens presenteren
Al die ratings en reviews hebben natuurlijk alleen maar zin als er iets mee gebeurt. Vacaturesites kunnen ratings gebruiken als zoekcriteria, en reviews als extra research mogelijkheden.

Ideale situatie
Ideaal zou natuurlijk zijn als dit soort informatie van verschillende vacaturesites zou kunnen worden gebundeld om een werkelijk compleet beeld te geven aan werkzoekers.

Om daarmee een maximale incentive richting werkgevers te bereiken om een goed en betrouwbaar beeld van zichzelf en de functie te geven. En om een fatsoenlijk sollicitatieproces te garanderen.

Slotwoord
Het is allemaal niet moeilijk, maar waarom gebeurt het dan nog steeds niet? Waarom loopt online recruitment echt jaren achter de online retail wereld aan? Volgens mij is er geen enkele reden voor.

En werkzoeker zijn er op een ongelofelijke manier mee geholpen…

Geef een reactie