Moet ik nu minder of meer gaan shoppen?

Budgetmode, financiële tips en do’s en don’ts voor een grootse carriere. De kredietcrisis is ook doorgedrongen tot de hoofden van de vrouwenbladenredacties. Zo geven drie experts in de ELLE antwoord op de vraag ‘zal de kredietcrisis mijn leven drastisch veranderen?’

Goed initiatief zou ik zeggen. Ik heb geen hoge pet (de horror, petten kunnen zooo niet) op van de financiële intelligentie van de gemiddelde lezeres van dergelijke (overigens heerlijke) blaadjes.

Deeltijddame
Expert nummer 1 Henriëtte Prast (econome en hoogleraar persoonlijke financiële planning) ziet in de nabije toekomst vooral ‘mannenbanen’ verloren gaan. In de financiële sector uiteraard. En in de bouw. Vrouwen die shoppen met de creditcard van hun mannelijke man moeten dus opletten. Vrouwen met typische vrouwencontracten moeten ook oppassen. Als het economisch minder gaat, gooit de werkgever liever een deeltijddame eruit, dan een fulltime medewerker.

Dure hypotheken
En hoe zit het dan met de huizen? Nu het economisch minder gaat (to say the least) worden er minder snel grote uitgaven gedaan. Veel mensen stellen het kopen van een huis daarom uit. Martijn Kieft noemt als voordeel dat je als huizenkoper nu rustiger kan rondkijken omdat huizen langer te koop staan. Maar de hypotheken zijn ook duurder geworden… Huren is nu veiliger omdat huren vaak al voor langere tijd zijn vastgelegd.

De experts zijn het erover eens dat zuinig zijn nu het verstandigste is. Wil je toch shoppen? Er zijn nu mooie kortingen te bedingen en veel winkels zij al begonnen met mega-uitverkopen. Concluderend: die centen hoeven niet van de bank en/of onder het matras. Maar voorzichtigheid is geboden.

Geef een reactie