Niet op Hyves zijn, is het nieuwe op Hyves zijn.

En hier quote ik schaamteloos goede vriend en professioneel cynicus Danny Lelieveld. Hij kreeg in één week maar liefst twee mailtjes van vrienden die hem en al hun andere Hyves contacten vertelden dat ze aan de vooravond stonden van een nieuw leven. Een leven zonder Hyves.

Goed, er was natuurlijk een tijd dat er geen Hyves was. Dat weet ik echt wel. Maar toch. Je online profiel, je digitale leven, je virtuele vrienden opzeggen… Waarom? Heb ik iets gemist? Is het hip om niet op Hyves zitten? Zijn ze verveeld? Ik weet dat het op een gegeven moment niet meer cool was om op MySpace te zitten. Maar Hyves?

Danny zelf kondigt ook te pas en te onpas aan dat, wanneer we klaar zijn met ons eindexamenproject over personal branding, hij al zijn profielen gaat verwijderen. Behalve last.fm dan. Hij is het ‘lege’ zat. De aanhoudende groepsberichten en andere dingen-om-bij-te-houden zijn bovendien vermoeiend en tijdrovend.

Ik merk wel dat ik een kerst zonder internet (of, toegegeven, zonder veel internet) een verademing vind. Maar alles opzeggen? Dat durf ik niet.

Geef een reactie

11 Comments
 • Lydia
  says:

  Linkedin kan zo waardevol zijn als je het zelf maakt en mee omgaat.
  Voor mij persoonlijk dus heel waardevol. Echt voor de zakelijke contacten van mensen die ik echt heb gesproken. Dus zeker geen verzamelwoede, dan schiet je inderdaad je doel voorbij.
  Verder is Hyves mijn sociale vrienden netwerk, hoewel heel veel echte vrienden (35+) er geen gebruik van maken. Hyves is wel leuk om een beetje te onderhouden.
  De laatste tijd ben ik een beetje aan het Twitteren. Daar ben ik nog niet echt uit. Sommige mensen vinden zichzelf zo belangrijk dat er ongeveer 4 tweets per minuut op staan… en of dat zo interessant is?
  Facebook wordt denk ik inderdaad belangrijker.
  En als je updates laat binnenkomen via een e-mail account hoef je echt niet de hele dag op allerlei social networks te zitten maar onderhoud je het wel en ben je toch digitaal goed zichtbaar.

 • Floor Drees
  says:

  Door Hyves af te doen al een hype doe je het netwerk zeker tekort. 8 miljoen leden en bijna even zoveel die dagelijks actief zijn, dat is geen kattepis.

 • Simon Asselbergs
  says:

  Er zijn heel veel mensen die achter allerlei nieuwe rages aanlopen en er op een gegeven moment op uitgekeken raken. Sommigen laten zich gemakkelijker daartoe verleiden dan anderen. Hyves zag ik altijd al iets waar ik zo snel uitgekeken op zou raken dat ik mij er niet toe kan laten verleden.

  In Linkedin zag ik meer en ik was er een tijd lang enthousiast over. Maar ik ben er op uitgekeken. Het is leuk geweest. De kwaliteit van de netwerken valt me tegen en het biedt mij geen enkele meerwaarde. De kwaliteit liep sneller achteruit door enerzijds verzamelwoede en anderzijds door de beleefdheid van mensen om unsollicited linkedinverzoeken te weigeren.

 • Kim Willems
  says:

  Veel profielen hebben maar nergens echt online zijn schiet niet echt op, merk ik zelf. Mijn MySpace is verloederd, terwijl mijn facebook steeds belangrijker wordt. Hyves kan ik niet weg doen, dan krijg ik boze kindjes (geef balletlessen en veel leerlingen zijn mijn hyvesvriendje) en bovendien vind ik het nog te leuk. Linkedin is te belangrijk.

  Je kunt beter op een aantal sites actief zijn dan overal een beetje (en dus eigenlijk nergens echt zijn). Bovendien kun je steeds meer profielen met elkaar “integreren” of automatisch content plaatsen. Ideaal!

 • Gijs Bos
  says:

  haha, die staan er zeker niet onder. Maar er zwerven wel wat bands omheen die bijna evenveel de moeite waard zijn… 
  Volgens mij zijn we offtopic en kunnen we de discussie beter naar last.fm verplaatsen.

 • Floor Drees
  says:

  Staan Sigur Ros en Lykke Li daar nog onder? Die laatste, volgens een vriend van mij: “Ik vond haar tof, tot ze ineens een advertentie had op MySpace. Toen was het over”.
  En: goed idee.

 • gijs bos
  says:

  ik ben een last.fm snob, dus alles onder de 1000 plays is mooi. Dat lukt het beste bij sigur ros, efterklang, lykke li.; dus minimale, atmosferische scandinavische muziek.
  Misschien tijd voor een online recruitment muziek groep?

 • Gijs Bos
  says:

  Ik heb mijn Hyves account een paar weken geleden gecancelled. Maar ik ben daarvoor in de plaats aan het Facebooken geslagen. Reden: internationale vrienden gaan niet Hyven, en 2 prive (!) sociale netwerk accounts iszo  2008. 

  Last.fm vind ik wat anders, daar heb (ik?) nauwelijks last van groepsberichten e.d., maar misschien ligt dat weer aan mijn rare muzieksmaak.