De buitenwereld moet weten dat ik besta als werkzoekende

De eerste stap in het sollicitatieproces is de buitenwereld laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Hoe kun je dit doen? Welke mogelijkheden zijn er online/offline? Wat heb ik (tot noch toe) gedaan?

Zonder te overdrijven er zijn tientallen manieren om de wereld op de hoogte te stellen van jouw werkloosheid. Eén daarvan is erover te bloggen. Dat doe ik dan ook, zowel hier als op www.lodi.be, maar dat is niet het eerste wat ik heb gedaan en/of het effectiefst is.

Zo heb ik me laten inschrijven bij de traditionele uitzendbureaus. Het voordeel van “solliciteren” via een uitzendbureau is, dat je met één gesprek solliciteert voor meerdere functies, mits zij overeenstemmende openstaande functies hebben. Het nadeel is dat je hun regelmatig moet contacteren om hen eraan te herinneren dat jij op zoek bent naar werk.

Online zijn er al hele andere mogelijkheden. Ik denk hierbij aan professionele netwerksites als Linkedin. Zij bestaan met een reden. Ook gespecialiseerde vacaturesites kunnen een werkzoekende helpen bij het vinden van een baan. Daarom heb ik me ingeschreven op een aantal van deze “vacaturesites” (Monster.be, Vacature.com, Ikki.nl), heb ik een online profiel aangemaakt en mijn Linkedin-profiel geüpdated. [toevoegen kan, zoek op Lodi Planting]

In het algemeen verliep het aanmelden vrij vlot. Vooral op de Belgische sites.  Zelfs het uploaden van mijn CV ging zeer makkelijk (let wel je moet een Ms. Word versie 2003 of hoger gebruiken) evenals het inschrijven op de extra mailservice dienst van Vacature.com. Deze dienst zorgt ervoor dat ik vrijwel elke dag een mail toegezonden met “mijn jobs op maat”. Dit betekent dat ik de nieuwe potentieel interessante vacatures van die bepaalde dag in mijn inbox krijg. Of deze dienst een succes is, zal blijken in de nabije toekomst. [wordt vervolgd]

Ik had wat meer problemen met het Nederlandse Ikki. Zij zijn volledig toegespitst op Nederlandse gebruikers en dat merk je al bij het aanmelden. Toe- gegeven je kunt je als Belg inschrijven, maar enerzijds bots je dan op futiliteiten als het verplicht invoeren van een onjuiste postcode en anderzijds vraag ik me af wat het voordeel is voor een Belg (of een in België wonende Nederlander) om je op Ikki in te schrijven?

Geef een reactie

2 Comments