De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Met de vierde aflevering van deze nieuwe serie is er zo langzamerhand ook voldoende informatie om eerste, voorzichtige conclusies te trekken.

Vooral voorzichtig, want in turbulente tijden is dat in het algemeen verstandig. En die voorzichtige conclusie is dat het niet goed gaat met de grote vacaturesites.

Laat ik eerst even de aantallen van vandaag behandelen:

 De grote vier: aantal vacatures

Werk.nl blijft sterk zakken, deze week een afname van meer dan 5.000 vacatures. Ook Nationale Vacaturebank gaat fors naar beneden, zo’n 4.000 vacatures. Monsterboard (-1.500) en Totaljobs (-2.000) doen het al niet veel beter.

Procentueel gezien is Nationale Vacaturebank (-11,3%) de grote verliezer, terwijl Monsterboard (-5,3%) de minste schade oploopt.

Een vergelijking met JobFeed
Een beoordeling van de betrouwbaarheid van deze cijfers kan gedaan worden door het aantal nieuwe vacatures van de afgelopen 60 dagen (volgens JobFeed) ter vergelijken met de bovenstaande aantallen.

Dit zou min of meer vergelijkbare aantallen moeten geven moeten zijn; tenslotte staan vacatures in het algemeen zo’n 60 dagen op een site.

En dat ziet er zo uit:

De grote vier: aantallen nieuwe vacatutres

Alle sites zitten met hun werkelijke aantallen lager dan de cijfers van JobFeed aangeven. Iets wat je gevoelsmatig zou verwachten op basis van doublures en vacatures die mogelijk korter gepubliceerd staan. Hoewel Totaljobs in dit verband toch wat al te laag lijkt te scoren.

Marktaandeel neemt af?
Maar volgens mij is er een zorgwekkende ontwikkeling aan de hand. Tenminste als je een grote, commerciele vacacturesite bent. Want het lijkt erop dat deze sites marktaandeel aan het verliezen zijn.

Bij het begin van de meetperiode (week 10 – 12 van 2008) hadden de vier grote sites gezamenlijk een aandeel van meer dan 52% in het aantal nieuwe vacatures. Op dit moment is dat aandeel nog maar 32%! 

Deze daling is overigens voor het grootste gedeelte het gevolg van de vrije val die Nationale Vacaturebank lijkt door te maken. Van een aandeel boven de 20% in de eerste helft van 2008 naar een aandeel op dit moment van 11%. Een halvering!

We zullen dit jaar deze ontwikkeling maar eens nauwgezet in de gaten houden. En proberen de oorzaken van dit verlies te achterhalen. Is het de opkomst van sociale media, de economische recessie, het groeiende aantal niche sites, te hoge prijzen, onvoldoende resultaat of een combinatie van al deze factoren? We gaan het proberen uit te zoeken!

Geef een reactie

2 Comments