Telewerken komt los

Jawel, het is zover, het telewerken begint eindelijk van de grond te komen. Dat meldt tenminste nu.nl op basis van CBS cijfers. Vooral bij grotere bedrijven (boven de 250 man) blijkbaar. Opvallend? Eigenlijk had ik verwacht dat kleine bedrijven flexibeler zouden zijn.

Eigenlijk had ik verwacht dat kleinere bedrijven hier makkelijker mee om zouden gaan. Maar misschien is daar ook iets minder noodzaak (dichter bij huis werken) of lastiger (iemand moet de telefoon aannemen en als je een winkel hebt is thuiswerken niet mogelijk zeg maar).

Bij negen van de tien grote bedrijven wordt met regelmaat vanuit huis gewerkt door personeelsleden. Bij kleinere bedrijven, met minder dan vijftig personen, is dit percentage 43 procent.

Qua branches is er, logischerwijs, een groot verschil.

Vooral bedrijven in de dienstensector lenen zich voor telewerken omdat fysieke aanwezigheid minder belangrijk is. Bij energie- en waterleidingbedrijven wordt volgens het CBS het meest ‘getelewerkt’: 89 procent.

Ook de zakelijke dienstverlening en financiële instellingen scoren relatief hoog. In horeca en bouw komt telewerken het minst voor, hoewel in zo’n achttien procent van de horecabedrijven en ruim dertig procent van de bouw wel degelijk op afstand wordt gewerkt.

Vooral de nutsbedrijven die flexibel zijn, die had ik niet zien aankomen. Maar wederom, blijkbaar is beleid erg belangrijk om chefs te overtuigen het toe te staan. Voor de horeca en de bouw vind ik dit ook nog best hoge percentages. Het gaat hier natuurlijk wel om het aantal bedrijven, niet het aantal mensen. De volgende stap is nu meer mensen die ruimte geven. Dat kan natuurlijk alleen als je mensen afrekent op productiviteit, niet meer op tijd. Ik denk dat je zal zien dat in veel gevallen (niet alle, maar genoeg) die productiviteit sterk kan toenemen door thuiswerk.

Geef een reactie

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Goede ontwikkeling dus. Denk dat dit ook zeker bijdraagt aan de werkbeleving: kijk mijn baas heeft vertrouwen in mij, laat ik een beetje meer mijn best doen.

    Zo werkt het bij mij in ieder geval.