Voorspellingen van 2008

Ja, u leest het goed, de voorspellingen van 2008. Namelijk de evaluatie daarvan, want eerlijk is eerlijk, we moeten met de billen bloot. Net als in 2008 ik die van 2007 evalueerde. Toen had ik 50% min of meer goed. Eens kijken waar we dit jaar uitkomen.

Ik zie dat ik vorig jaar twee keer voorspellingen heb gedaan. Eén met algemene voorspellingen, één met tends, die wel redelijk overeenkomen. Laten we ze gewoon beide maar evalueren, stuk voor stuk.

De tweedeling in de W&S bureaus en meer zelf werven -> fout, tenminste, ik heb hem afgelopen jaar pas gezien toen de crisis toesloeg. Aangezien ik die niet had zien aankomen, heb ik hier de plank mis geslagen.

De krapte bleef en dus beef er ruimte voor cowboys in W&S land -> goed, maar hij was dan ook makkelijk. Nog steeds zijn er veel bureaus die niets toevoegen in de markt.

Kwaliteit gaat het winnen van kwantiteit -> lastig, niet goed, niet fout. Je ziet wel dat men langzaam linkedin beter is gaan inzetten, maar nog steeds is kwantiteitswerven ook gemeengoed. Dus geen oordeel.

Referral hiring neemt een vlucht -> hoe ver er naast heb ik kunnen zitten? Helemaal fout (het aantal referral hiring sites heeft wel een vlucht genomen, maar dat bedoelde ik niet).

Meer niche jobboard gebruik -> goed. Afgelopen jaar hebben we zeker een grotere inzet gezien van niche boards.

Meer openheid van bedrijven -> ook een lastige. Ja, er was meer openheid, maar niet in de mate die ik verwacht had. Niet goed, niet fout.

Meer leuke campagnes en meer structurele aandacht voor employer branding en strategisch recruitment -> ja, die durf ik wel aan dat dat gelukt is. We hadden toch best een aantal mooie campagnes het afgelopen jaar.

Social networking zal een grotere vlucht nemen dan het al deed -> ja, dat heeft het wel gedaan. Als ik nu hoor van grote corporates: dat weten we nu wel, denk ik: dat was een jaar geleden heel anders. Dus ja, die was ook goed.

Van dit rijtje van 8 dus 4 goed, 2 fout, 2 niet echt aan te geven. Als we die eruit laten is dat 4 van de 6 goed is 66,67%. Dat is een keurig percentage.

Nu de 6 andere trends.

Trend 1 (zoekmachine marketing) durf ik wel aan dat inderdaad een grote vlucht heeft genomen. Natuurlijk is nog lang niet iedereen er mee bezig, maar als je alleen al kijkt naar de stijging van de CPC prijzen lijkt die wel correct te zijn.

Trend 2 (niche jobboards) had ik ook in het eerste artikel, ja, duidelijk een verschuiving gezien toch? Dus ook correct.

Trend 3 (Social networking) stond ook al in artikel 1 en is ook wel gehaald. Wederom correct.

Trend 4 (referral hiring, maar dan het ontstaan van bedrijven die zich hierop richten) dat is wel in overvloed gebeurd volgens mij. Dus deze is wel gehaald, ze worden alleen nog niet in grote mate gebruikt.

Trend 5 (alumni netwerken) heb ik nog weinig gezien. Ik hoor wel steeds meer bedrijven er over praten, maar echt activiteiten en online tools heb ik nog niet gezien. Dus nee, die geef ik mezelf niet.

Trend 6 (corporate websites op de schop) heb ik ook niet in die mate gezien die ik verwacht had. Ja, er zijn een aantal hele goede nieuwe sites bijgekomen. Daarom was de winnaar van vorig jaar ook niet genomineerd voor dit jaar. Maar het is niet in de mate gegaan die ik zou willen om me deze trend te geven. Dus nee, deze geef ik mezelf ook niet.

Dus 4 van de 6 trends gehaald, wederom 66,67% ratio. Geen slechte score. Ik zal binnenkort de Trends voor 2009 maar eens gaan bedenken.

Geef een reactie

3 Comments