Boetes voor hyves en linkedin spam

Jawel dames en heren recruiters, het zou wel eens pijnlijk kunnen worden dit jaar. De OPTA heeft u namelijk in het vizier, tenminste, zo lijkt het. Het achtste aandachtspunt voor 2009 is volgens hun persbericht: Zorgen voor internetveiligheid –  OPTA handhaaft de plicht van internet service providers om voorlichting te geven over de veiligheid en beveiliging van de door hun aangeboden diensten en netwerken. Daarnaast bestrijdt OPTA spam verstuurd aan consumenten én bedrijven. In 2009 heeft OPTA bijzondere aandacht voor spam die verstuurd wordt via sociale netwerksites zoals Hyves en LinkedIN.

Personeelslog vraagt zich af of hier de recruitment spam ook toe zal behoren. Ik vraag me dit niet af, ik weet dit wel redelijk zeker. Want één van de grootste bronnen van ergernis is nu juist recruitment SPAM in deze netwerken.

En voordat mensen straks weer gaan roepen ‘maar ik wist niet dat dat niet mocht’ of ‘hoe kan je dat nu weten’? In de wet staat duidelijk: geen kennis van de wet is geen excuus deze te overtreden. Als ik met 120 over een 100 weg rijdt zal geen rechter mij gelijk geven, als er ergens maar één bord gestaan heeft dat ik had kunnen zien.

Mag je dan mensen benaderen? Nee, niet zonder meer. In Linkedin heb je nog career oppertunities open staan, maar zoals personeelslog ook al aangeeft, dat kan je elke seconde veranderen. Moet je dan een screenshot maken van elke kanidaat die je benaderd? Dat is een hoop data die je dan op gaat slaan.

En danderbij, is het wettelijk genoeg dat iemand career oppertunities heeft open staan? Ik weet het niet zeker. Waarschijnlijk wel, maar er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn. Eén ding is nu ook zeker: al die recruiter die zeggen: “ja, maar mensen zetten dat toch uit omdat hun baas het niet mag zien. Ik benader die mensen gewoon wel hoor, onzin” (en ik heb ze in mijn trainingen gehad afgelopen jaar) zijn nu strafbaar en kunnen boetes krijgen tot € 450.000 aan toe. Ik hoop persoonlijk dat er één of twee bedrijven failliet gaan aan deze boetes, om een schokgolf teweeg te brengen.

Maar hoe dek je je misschien nog wel beter in dan juridisch? Door te zorgen dat mensen het niet irritant vinden benaderd te worden. Daar zijn een aantal methoden voor, met name door te zorgen voor een introductie en een individuele mail. Vergeet niet, SPAM moet altijd massa mail zijn, dus als je een persoonlijke mail maakt kan het bijna al geen SPAM zijn. Persoonlijk is dan wel meer dan enkel de naam veranderen natuurlijk.

Benaderen via sociale netwerken, een ondergeschoven onderwerp in recruitmentland. Eén van de topics voor 2009? Laten we het hopen.

Geef een reactie

1 Comment