Hoe bereid je je voor op een interview?

Hoe bereid je je voor op een interview?  En hoe bereid je je voor op een interview waar je eigenlijk “niets van af weet”? Stel je hebt gesolliciteerd op een functie die je onwijs interessant lijkt. Het is de perfecte tussenstap voor de carrière-switch die je wilt maken. Maar je weet dat, als je realistisch bent, je weinig kans maakt: te weinig concrete ervaring, een “verkeerde” sector en met alleen motivatie red je het niet. Dan, wonder boven wonder word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe bereid je je dan voor op het interview?

Ik ben begonnen met het analyseren van mogelijke knelpunten voor tijdens het interview. Wat spreekt niet in mijn voordeel? Waar kan de interviewer twijfels over hebben op basis van mijn CV, motivatiebrief en meer nog hun functieomschrijving? Welke begrippen genoemd in de functieomschrijving zijn nieuw voor mij? Hierop aansluitend heb ik argumenten bedacht die deze knelpunten zouden kunnen weerleggen en/of afzwakken eveneens met concrete voorbeelden.

Daarnaast heb ik nagedacht wat mijn sterke punten zijn voor de rol waarop ik heb gesolliciteerd. Waarom denk ik de meest geschikte kandidaat te zijn? Wat bied ik als meerwaarde? Ik heb eveneens verschillende websites geraadpleegd om een sterke beargumenteerde motivatie te hebben, meer te weten over het bedrijf en functie waarvoor ik solliciteer, waardoor er eenheid in mijn antwoorden zit én ik tegengas zou kunnen geven indien nodig.

Tot slot zijn er tal van nevenzaken waaraan je moet denken, bijvoorbeeld je fysiek, maar dit zijn eerder basisregels bij een sollicitatiegesprek.

Zijn er nog andere zaken waar jullie aandenken? Hoe kan ik me anders voorbereiden op een dergelijk interview of een interview in het algemeen? En wat ik me ook afvraag is het volgende. Doe ik het solliciteren in de juiste volgorde? Had ik eerst meer informatie over het bedrijf moeten opzoeken en dan pas mijn sollicitatiebrief versturen? Of moet ik eerst mijn voet tussen de deur krijgen en bij een face-to-face interview het nodige opzoekwerk doen? Is dit nog verschillend nu er een economische recessie aan de gang is? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

9 Comments
 • Kim Willems
  says:

  Tot dit jaar was het goed te doen. Tijdens het afstuderen is het zwaar, ook omdat ik nog een minor (soort bijvak, mocht je het niet kennen) volg. Nog een half jaar, dus dat houd ik ook nog wel vol.
  Ga meteen even kijken of je al een nieuwe post geplaatst hebt….. 🙂

 • Lodi Planting
  says:

  Wauw! Ik vind het altijd goed, dapper en knap als mensen hun studie combineren met relevante werkervaring! (en dat is niet omdat ik dat zelf ook heb gedaan!) Het vraagt veel discipline en doorzettings-vermogen! Is het allemaal goed te combineren? Ook jij veel succes toegewenst!

 • Kim Willems
  says:

  @ Lodi: Junior Werving Consultant is mijn officiële functie titel. Ben nog druk met studeren (afstuderen), waardoor ik momenteel parttime werk en dus momenteel wat meer backoffice (nabellen, searchen, jobboards beheren, vacature teksten schrijven, etc) doe.

  Ik studeer Personeel & Arbeid en ben dan ook erg nieuwsgierig hoe het je af gaat om een HR job te vinden.

 • Lodi Planting
  says:

  @ Kim: een goede verdediging is de beste aanval (synoniem voor “de baan”) Dat was ook mijn insteek. Ruben en Bas hebben wel een punt door te stellen dat ik te analytisch bezig was. Het gaat inderdaad om de eerste indruk. Een klik. Alle punten zijn van harte welkom en worden meegenomen naar het interview. Kim, wat is jouw functie bij IT-profile?

 • Kim Willems
  says:

  Een verdediging klaar hebben vind ik geen verkeerd idee: de kans is groot dat er gevraagd gaat worden waarom jij die functie wil aangezien je vooral rekruterings ervaring hebt.
  Het belangrijkste is dat je jezelf en eerlijk blijft. Kom niet te eager over en doe je niet anders voor als je bent.

  De eerste indruk is de belangrijkste en maak je maar 1x.

  Je bereidt behoorlijk goed voor. Dat zal je gesprekspartner merken (helaas bereiden sollicitanten zich tegenwoordig nauwelijks voor) en in jouw voordeel werken.

  Succes!

 • Bas van de Haterd
  says:

  Ik ben het (een keer) eens met Ruben. Het gaat vaak om de klik, de persoon achter de kennis.

  Inderdaad vragen stellen en hem laten praten werkt vaak goed naar het schijnt (misschien ben ik daarom slecht in solliciteren) 🙂

  Wat ook belangrijk is: focus op je sterke punten. Je hebt meteen een verdediging bedacht. Dat kan, maar probeer het gesprek te sturen naar je sterke punten. Wat voeg jij toe aan dit bedrijf. Waarom ben jij juist die frisse wind die niet denkt in bestaande structuren. Ervaring zegt iets over je verleden, niet over je toekomst.

 • Ruben @ Freep
  says:

  Volgens mij denk je veel te inhoudelijk. Veel interviewers kijken in eerste instantie of je een leuke collega zou zijn. En stel wat vragen, over het bedrijf en de functie, doet het altijd goed. Succes!