Monsterboard: een excuus met kritiek

Monsterboard logo Enkele dagen verleden heb ik het zoeken van vacatures op de nieuwe Monsterboard site onder de loupe genomen. Maar daarbij heb ik op een bepaald punt de functionaliteit geen recht gedaan.

Simpelweg omdat ik het niet had gezien. Maar ja, da’s natuurlijk niet zo’n sterk excuus als ik de functionaliteit van de site beschrijf. Dus een rectificatie is op zijn plaats

Waar gaat het allemaal om? Nou, om het volgende scherm:

image

Daar heb ik een aantal tekortkomingen gesignaleerd die overigens nog allemaal valide zijn:

  1. De Verfijn Zoekresultaten zijn zeer uitgebreid. Dat is weliswaar fraai, als de belangrijkste tenminste bovenaan hadden gestaan. Nu staan Plaatsingsdatum en Branche bovenaan. Toch niet de meest gebruikte criteria…
  2. Er zitten een aantal iconen in de lijst die helaas geen tooltip bevatten. Je moet er op klikken om te ontdekken wat het is. Dat had zeker beter gekund.
  3. Er zijn twee presentatievormen van de vacatureresultaten: Single line en Multi line. Tip aan Monsterboard. Laat die Multi line maar vallen; want dat is dezelfde informatie, maar dan met minder resultaten op een pagina. Verspilling van verticale ruimte.
  4. Abonneren op een RSS feed zit helemaal onderaan. Bij de meeste schermresoluties below the fold. Jammer, jammer!

Maar wat ik niet heb gezien is de hyperlink op de functietitel. En als ik met mijn muis over de hyperlink beweeg zie ik dit:

Zoekresultaat

Een pop-up met aanvullende informatie. En dat is natuurlijk prettig; want zo kan ik de vacatures in de lijst scannen zonder steeds naar een vacaturepagina te springen.  Is de vacature interessant dan is er de mogelijkheid om via de pop-up alsnog naar de vacaturepagina te springen. Helemaal goed.

Dat betekent overigens niet dat het allemaal fantastisch is wat Monsterboard hier laat zien. Want de pop-up is merkwaardig ingedeeld; en laat ook bepaalde zaken niet zien.

Om met het laatste te beginnen; het salaris wordt niet in de pop-up getoond; daarvoor moet je op het aparte icoon in de lijst klikken. Bijzonder onhandig!

Verder is het lettertype van de tekst veel te klein om comfortabel te kunnen lezen.

En dan is er de indeling van die pop-up. Met de tekst bovenaan en relevante kenmerken van de vacature daar onder.  Waarom is dat niet omgekeerd en staan er geen labels bij om de kenmerken uit te leggen (bv.: Ervaring: minder dan 1 jaar).

Met een stukje huisvlijt heb ik die pop-up even omgetoverd in een wat logischer indeling. Waarbij ik dezelfde tekstkleur en -grootte gebruik als bij de resultaten van de facet search. Geeft een lekker consistent beeld:

Pop-upZoveel mensen, zoveel meningen; maar de kenmerken bovenaan en een tekst eronder oogt een stuk logischer en overzichtelijker. Scannen voor je gaat lezen en van boven naar beneden.

Afijn, ik denk dat ik nu de functionaliteit rondom het zoeken van vacatures op de nieuwe Monsterboard site recht heb gedaan.

Geef een antwoord

1 Comment
  • pieter
    says:

    Vandaag heb ik sinds lange tijd weer eens gekeken op Monsterboard. pfft dat was wennen zeg. De helft van mijn e-book bestaat uit een werkbalk (onder aan mijn scherm) met non-informatie, die ik niet kan wegklikken. Dat de functies moeilijk zijn te vinden of onlogisch zijn, dat vind ik niet best. Je zou er maar afhankelijk van zijn, gelukkig zijn er genoeg goede alternatieven.