Toekomst of realiteit?

“The war for talent is over, the talents have won”, lees je en hoor je met enige regelmaat.De “kredietcrisis” heeft volgens hoogleraar Alfred Kleinknecht ook voordelen. Hij noemt er 7 waaronder deze:

De crisis zorgt voor evenwichtige werkloosheid
De recessie zorgt voor ‘ontspanning’ op de arbeidsmarkt. Economen op de rechter flank maakten zich al zorgen omdat de werkloosheid te laag was.

Volgens aanhangers van de theorie van de ‘natuurlijke’ werkloosheid dient Nederland een ‘evenwichtswerkloosheid’ rond de 5 procent te hebben. Bij een werkloosheid van 5 procent (of hoger) is er voldoende concurrentie om schaarse banen en dat voorkomt dat werknemers te veeleisend worden.

Met een werkloosheid van maar 3,7 procent zat Nederland in de gevarenzone: net te weinig werklozen. Met een (lichte) verhoging kan de loonontwikkeling beter in de hand worden gehouden. Eerlijk is eerlijk: de oplopende werkloosheid is een verademing voor de werkgevers.

Mocht u in 2009 werkloos worden, troost u zich ermee dat veel economen dit best goed vinden, ook al zijn ze meestal te laf om er openlijk voor uit te komen. Voor neoliberale economen is uw (angst voor) werkloosheid onderdeel van een weliswaar pijnlijke maar uiteindelijk best heilzame werking van de markt.

Het zal je maar gebeuren. Dan moet je wat. Deze korte video impressie geeft aan hoe de rollen voor hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt zo maar omgedraaid kunnen zijn. De oude vertrouwde koppelbazen nemen de intermediaire rollen over.

Doe ons af en toe een crisis?

Geef een antwoord