Sollicitanten zijn watjes?

FNV Bondgenoten: Power to werkend  Nederland Geinig onderzoekje van FNV Bondgenoten naar de ruggengraat van de gemiddelde sollicitant. En die is blijkbaar vrijwel afwezig. Want 70% van de werknemer geeft aan dat het ze niet lukt om tijdens de sollicitatieprocedure te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Nou, dat is fraai! Leven we in een polderland waar zo’n beetje alles bespreekbaar is. Maar is twee op de drie sollicitanten niet in staat om zijn contractvoorwaarden bespreekbaar te maken.

Droevig natuurlijk; en de komende tijd zal dat alleen nog maar minder worden. De macht verschuift in een recessie tenslotte richting werkgever.

Natuurlijk gebruikt FNV Bondgenoten deze resultaten voor een stukje onvervalste zelfbevlekking. Want uit deze cijfers moet dus blijken dat werknemers een vakbond nodig hebben.

Volgens mij is enig besef van eigen kwaliteit en meerwaarde veel belangrijker. Tenslotte is eigen initiatief in deze beter dan vertrouwen op een bureaucratie.

Overigens; de top 4 onderwerpen waar sollicitanten graag over zouden willen onderhandelen zijn: salaris, contract, opleidingsmogelijkheden en zeggenschap over werktijd. Nou, da’s niet echt verrassend.

Geef een reactie