De nieuwe arbeidsmarkt

Via recruiter online kwam ik op een korte samenvatting van wat blijkbaar in Trouw stond. Het begon met het feit dat de crisis Nederland dwingt tot een modernising van de arbeidsmarkt en dan krijg ik altijd kriebels. Want eerlijk is eerlijk, eigenlijk is die helemaal zo slecht nog niet geregeld hier in dit land. Op een paar nuance punten na die inderdaad beter kunnen. Maar dan lees ik verder wat de inhoud is (kop en inhoud verschillen nog al eens natuurlijk) en moet ik eigenlijk zeggen dat er best een aantal steekhoudende punten in staan.

Zo telt hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg dat de scholingsmaatregelen al veel eerder genomen hadden moeten worden. Ze passen bij een moderne arbeidsmarkt met flexibele werknemers die weinig risico lopen wanneer ze van baan wisselen.

En daar kan ik me wel in vinden. Scholing is oh zo belangrijk. Maar ergens ben ik het ook wel met dit kabinet eens, het is nu wel tijd daarin te investeren. Eigenlijk zou de overheid hier misschien een nog actievere rol in moeten spelen door het ww deel niet te schrappen en dat geld niet enkel in te zetten voor werktijdverkorting, maar ook voor scholingsbudgetten. En laat bedrijven daar maar wat extra voor afdragen in goede tijden. Want het is duidelijk, zelf zetten ze het niet apart en in goede tijden is er veel gedoe rondom ’te druk om bij te scholen’. Dit is het moment, maar nu is er geen geld.

Maar vooral de laatste opmerking heeft voor mij grote waarde: Wilthagen wijst verder op het toenemende aantal zelfstandigen zonder personeel. Volgens de hoogleraar vraagt dit om een herziening van het collectieve systeem. Wellicht kan een nationaal pensioenfonds worden opgericht voor deze groep van de beroepsbevolking.

Want deze ontwikkeling is er één die meer voeten in aarde heeft dan welke andere dan ook. Het grote groeiende aantal zelfstandige en ZZP’ers zal niet snel afnemen. Om mij heen zie ik, ongeacht de crisis, nog steeds mensen nu voor zichzelf beginnen. Dat is voor mij een teken aan de wand. Alleen is er verdomd weinig geregeld. Nu ben ik geen voorstander van het beperken met 101 regels, maar wel het bieden van mogelijkheden.

Iedere keer als ik de vakbonden bijvoorbeeld hoor roepen om het verlies aan solidariteit in ons land door de ZZP’ers gaan mijn nekharen overeind staan. Het zouden zakkenvullers zijn. Maar er wordt ‘ons’ ook geen mogelijheid geboden om solidair te zijn. Immers, ik ben aangewezen op de oplichtende verzekeringsmaarschappijen voor een AOV (zeg maar ziektewet en WAO) verzekering. Krankzinnige premies en eisen, maar het kan niet anders (of je moet je niet verzekeren).

Pensioen opbouwen? Inderdaad, een commerciële lijfrente is de optie daarvoor die je als ondernemer hebt.

Een vernieuwende arbeidsmarkt? Een paar tips:

– Stel de WAO verzekeringen open voor ZZP’ers. Je kan daar een eenvoudige rekensom op los laten dat je krijgt wat je stort. In andere woorden, een vaste tabel – zoveel premies = zoveel uitkering. Waarbij je premie over de laatste 3 of 5 jaar gemiddeld wordt berekend. Flexibel storten (je bepaald het zelf elke maand voor mijn part), maar daarmee ook een flexibele uitkering afhankelijk van de laatste jaren van storting.

– Het pensioenstelsel in Nederland moet hoe dan ook geheel op de schop in mijn optiek. Het is namelijk gebaseerd op een leven bij één werkgever (grote bedrijven) of in ieder geval in één bedrijfstak. Geef iedereen een basis pensioen verzekering (dus naast de AOW) die hij of zij aan het begin van zijn werkende leven afsluit. Werkgevers zijn verplicht een deel te storten (en het is dus de keuze van de werknemer welk fonds hij heeft). Daarnaast is er nog een stuk onderhandelingsruimte als secundaire voorwaarde hoeveel de werkgever nog meer stort, of de werknemer dat zelf bijstort, etc. Want ergens is het toch vreemd dat als je van werkgever veranderd, dat je ook van pensioen moet veranderen? Ik hoefde mijn hypotheek of ziektekosten toch ook niet te veranderen omdat ik een nieuwe werkgever had? Via een dergelijke constructie heeft de persoon zelf veel meer invloed op zijn stortingen en kan hij als zelfstandige veel beter bepalen wat hij wel en niet opbouwt.

Dus ja, enkele verbeterde nuances op de arbeidsmarkt zouden niet misstaan, maar an sich is hij al best flexibel en moet ik zeggen, doorstaan we wat we crisis noemen best goed tot op heden.

Geef een reactie

1 Comment
  • Marco Hendrikse
    says:

    Een goeie posting Bas.

    Ik heb zelf in een blog eerder de oproep gedaan anti-cyclisch te investeren in het begeleiden van langdurig werklozen naar de arbeidsmarkt (dat dus momenteel een half miljoen per persoon kost).

    Overigens kwam MKB Nederland gisteren met het nieuws naar buiten dat het aantal ZZP’ers in 2009 per saldo niet zal groeien. Dit komt met name doordat het aantal ZZP’ers in de bouw afneemt. Het aantal ZZP’ers in de zorg en zakelijke dienstverlening vertoont in 2009 nog wel groei, zo zijn de voorspellingen.