Dat is mijn postcode niet!

Nationale Vacaturebank is druk aan het innoveren. Met een iPhone applicatie en met een automatische locatie herkenning. Alleen heeft die laatste innovatie duidelijk ‘opstartproblemen’.

Zo blijkt tenminste uit de reacties op RecruitmentMatters. Een aantal respondenten ziet niet hun eigen postcode; maar een (volledig) andere. Dus heb ik Nationale Vacaturebank om uitleg gevraagd.

En dit is de verklaring die ik net van Nationale Vacaturebank heb ontvangen:

De tabel die IP-adressen omzet naar een postcode heeft een nauwkeurigheid van 95%.

In 5% van de gevallen wordt dus een verkeerde postcode weergegeven. Dit kan betekenen dat in plaats van bijvoorbeeld 9411, 9412 wordt weergegeven; maar theoretisch kan het ook zijn dat de “geschatte postcode” een stuk verder uit de buurt ligt dan de daadwerkelijke postcode.

Het inschatten van een postcode op basis van IP-adres is helaas nooit waterdicht te krijgen; hiervoor zijn meerdere oorzaken:

 • IP adressen/reeksen kunnen bijvoorbeeld opnieuw uitgegeven worden aan een gebruiker / provider die zich in een ander postcodegebied bevindt dan de oorspronkelijke “eigenaar”.
 • Een andere oorzaak van onnauwkeurigheid kan zich voordoen bij bedrijven die bijvoorbeeld inloggen via een server die zich op een andere fysieke locatie bevindt dan de gebruiker. Dus waar je eigen PC staat is niet altijd de bron van het IP-adres….
 • Een andere  moeilijkheid zijn bijvoorbeeld “dynamische” IP adressen, (computers die per sessie een nieuw IP-adres kunnen krijgen).
  het gebruik hiervan neemt echter sterk af.

Uiteraard zullen we kijken hoe we de nauwkeurigheid verder kunnen verbeteren.

Bovenstaande uitleg is weliswaar een technisch volstrekt plausibele, maar tegelijkertijd volstrekt irrelevante voor een werkzoeker. Want die ziet in 5% (?) van de gevallen een onverklaarbare postcode staan. Om zich vervolgens af te vragen hoe dat getal daar komt.

imageEr zijn in mijn optiek een aantal obstakels met de wijze waarop Nationale Vacaturebank deze innovatie heeft geimplementeerd:

 • Allereerst denk ik dat 5% wel eens een zeer optimistische inschatting kan zijn. Ik heb het zelf op drie locaties (Leiden, Maarssen, Aalsmeer) geprobeerd. In Leiden kreeg ik geen postcode te zien; in Maarssen een verkeerde en in Aalsmeer een volstrekt verkeerde (zie boven; Aalsmeer ligt in de 1xxx postcode range).
 • Verder wordt die postcode helemaal niet gebruikt als ik geen Straal invul. Dus geen direct voordeel terwijl er potentieel verwarring wordt gezaaid.
 • En dan is er nog de privacy. Want als mijn postcode wordt getoond kan ik me automatisch afvragen wat er met die informatie wordt gedaan. Om vervolgens zo snel mogelijk af te haken.

Oftewel, hoe een goed idee met een goede intentie toch matig tot slecht kan uitpakken. Volgens mij zou het goed zijn als Nationale Vacaturebank de tekentafel even afstoft en vervolgens met een betere oplossing komt.

Geef een reactie

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Kura:
  Volgens mij is ‘helemaal afbranden’ bepaald niet wat ik doe met deze innovatie van Nationale Vacaturebank.

  Als je functionaliteit maakt voor een internet applicatie zal je je rekenschap moeten geven van je doelgroep(en).  Dat betekent bij een breed publiek dat je vooral ook moet informeren/uitleggen als je weet dat iets niet (altijd) optimaal zal werken.

  En dat is wat in dit verband nadrukkelijk mist. Met de in mijn optiek aanzienlijk hogere foutkans van een IP-adres/postcode koppeling loop je anders het risico de gebruiker eerder te verliezen dan te helpen.

 • Michel Rijnders
  says:

  @Jan-Willem: ah ik schrok al! 🙂

  Een betrouwbaardere lokatiebepaling is er voor IP volgens mij niet mogelijk dan. Vacatures in Almere zullen in ieder geval dan extra onder de aandacht komen aangezien veel ip-adressen daar virtueel staan.

 • Michel Rijnders
  says:

  Ik begrijp niet dat NVB niet gewoon de GPS lokalisatie inzet voor de iPhone applicatie. Andere telefoons hebben vaak nog geen GPS en dan is de NVB oplossing aardig goed of ze moeten toegang krijgen tot de gegevens om een (betere) driehoeksbepaling te maken. Maar aangezien de iPhone gewoon over GPS beschikt is een bepaling op basis van IP adres een beetje achterhaald.

  De privacyvraag blijft volgens mij altijd bij lokatiebepaling? Buiten dat je gebruikers daarover kan informeren heb je immers de lokatie nodig.

 • Kura
  says:

  Je kan een applicatie natuurlijk nu al afbranden omdat er een functionaliteit nog niet helamaal perfect werkt, maar het is een prima stap in de goede richting. Ik denk dat 5% te optimisch is. Een beter idee zou zijn om gps te gebruiken in combinatie  met geocoding van Google zoals Twitterfon / Twitterific / AroundMe dat doen. 

 • Harry van Loo
  says:

  NVB weet precies welke factoren invloed hebben op het schatten van een postcode op basis van een IP-adres. De uitleg geeft aan dat er meerdere factoren zijn die een grotere onbetrouwbaarheid geven dan die 5%; briljant.