De conjunctuurklok van CBS

Vandaag publiceert CBS de nieuwe werkloosheidscijfers en dus zat ik wat op de site van CBS te klooien. Met als gevolg dat ik over de conjunctuurklok struikelde. Een zeer fraai stukje gereedschap!

Conjunctuurklok CBS, december 2008

Bovenstaand beeld toont een aantal indicatoren in relatie tot de arbeidsmarkt. Enige uitleg is nodig, omdat er een paar symbolen instaan die niet aan de rechterkant worden aangeduid:

  • Het plusteken is het aantal uitzenduren
  • Het lichtgekleurde driehoekje is het aantal vacatures
  • Het kruisje is het aantal faillisementen

Verder is het Producentenvertrouwen wel degelijk aanwezig op de kaart; helemaal links onderin. Dat ziet er dus niet zo fijn uit…

Verdomd interessante informatie; samengebald in 1 overzicht. En wat nog veel leuker is; je kan het als een filmpje afspelen. Moet je echt eens doen!

Daardoor kan ik ook laten zien hoe het deze indicatoren over 2008 zijn gewijzigd.

Januari 2008, optimisme overheerst
Aan het begin van het jaar gaat het allemaal nog super:

Conjunctuurklok CBS, januari 2008

Juni 2008, eerste kentering
Maar in het midden van het jaar wordt het anders:

Conjunctuurklok CBS, juni 2008

Wat hier vooral opvalt is dat het Consumentenvertrouwen een sterke early indicator blijkt te zijn; in ieder geval voor de huidige economische malheur.

Oktober 2008, alles is anders
En dan de maand waar zo’n beetje alles in elkaar donderde:

Conjunctuurklok CBS, oktober 2008Het Producentenvertrouwen glijdt volledig weg; het aantal vacatures neemt af en de andere indicatoren staan op de nullijn; met uitzondering van de werkloosheid natuurlijk.

Het is duidelijk dat je met het Producentenvertrouwen veel minder kan dan met het Consumentenvertrouwen. Producenten lijken nogal overdreven te reageren; maar dan pas als het te laat is.

De Wisdom of Crowds ligt duidelijk bij ‘de consument’.

Nawoord
Hoewel CBS uitsluitend historische informatie levert, waarbij in mijn optiek het aantal vacatures een minder betrouwbaar gegeven is, geeft deze conjunctuurklok een prachtig beeld van meerdere economische cycli en de de manier waarop de indicatoren hierin verschuiven.

Geef een antwoord

1 Comment