Scheepvaart wil geld

containerschip2_tcm14-2791Weer een sector die zichzelf heel erg belangrijk vind en geld wil van de overheid. Want er is crisis en dan kan je je handje ophouden. Op zich heb ik niets tegen tijdelijke steun, zoals de werktijdverkorting, als dat echt nodig is. Ik heb niets tegen partijen die buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen uit de brand helpen of partijen (zoals banken) die te belangrijk zijn niet laten omvallen. Hoewel er bij de banken natuurlijk een serie kanttekeningen te plaatsen zijn. Maar soms lees je in die steun aanvragen dan ook dingen waarvan ik denk: huh?

Vooral als je dan op nu.nl de volgende uitspraak leest:

Desondanks is er grote druk op de tarieven die producenten aan reders betalen om hun spullen over zee te vervoeren. “Op sommige markten dalen de tarieven meer dan 95 procent, waardoor ze onder de kostprijs liggen.”

Dan zou iedereen toch moeten denken. 95% daling van tarieven en dan zit je onder de kostprijs? Ja, dat is logisch. Maar als je 95% met je tarieven kan dalen moet je de laatste jaren toch wel een mega winst hebben gemaakt, niet? En anders moet je gewoon niet zo ver dalen met je tarieven. Immers, dan kan het bijna niet anders dan dat je onder de variabele kosten zit. Dan is het misschien verstandiger het schip te laten liggen waar het ligt, de vaste kosten voor lief te nemen en de storm uit te zingen. Immers, als je nu dus 95% in kosten daalt, heb je hele ruime marges gehad.

Verder wederom een typisch stukje mismanagement:

De reders krijgen, zoals in vrijwel alle sectoren speelt, veel moeilijker krediet bij de banken. Dit terwijl zij wel verplichten zijn aangegaan om bijvoorbeeld nieuwe schepen te laten bouwen.

Economie les 1: ga geen verplichtingen aan die je niet gedekt hebt. Dat is onacceptabel ondernemersrisico. Als je een verplichting aan gaat dat je een huis koopt, heb je ook de hypotheek al rond. Dat moet voor deze partijen ook gelden.

Dus als ik het zo lees is het heel erg dat andere landen wel steun geven, maar totaal onnodig dat het gebeurt. Geen sector die we van onze belastingcenten moeten spekken dus.

Geef een reactie