Tegengestelde berichten

Het is crisis, tenminste, dat hoor je. We hebben een speciaal item op het journaal genaamd de financiële crisis. En we horen om ons heen crisis hier en crisis daar. En natuurlijk is het lang niet florisant. Maar wat zo boeiend is, is dat het vooral onderzoeksbureaus zijn die massa ontslagen prediken, maar je elders ook hele andere geluiden hoort.

Zo sprak ik eind vorig jaar een recruiter die ik goed kende. Hij vertelde me dat ze zwaar geraakt werden en veel opdrachten waren afgezegd. Toen ik heb begin januari weer sprak had hij net vijf nieuwe klussen binnen, veel voor een bureau van zijn omvang. Net zoveel als er in november waren afgezegd. Dat was onverwacht, maar erg welkom.

Nu schrijft nu.nl dat er 30.000 banen verdwijnen in de bouw volgens het EIB, een onderzoeksinstelling. Grappig is dat ze voorspellingen doen tot 2012 (dan krabbelt het weer op) en dat pas in 2014 weer het op het niveau is van 2008. Dat is ver vooruit kijken. En bijzonder, want als ik over de A2 rijd denk ik: hmmm, niemand aan het werk op dit stukje weg. Zullen wel weer geen mensen hebben kunnen krijgen. Je weet maar nooit, misschien dat de overheid wel besluit om deze bottlenecks sneller te laten oplossen.

Het EIM (weer zo’n dure titel van economisch instituut),wat ook weer een onderzoeksbureau is, stelt dat er tienduizenden banen in het MKB gaan verdwijnen.  Tussen de 30.000 en de 50.000 zelfs. Dramatisch natuurlijk.

Maar dan lees ik het enige echte bedrijfsnieuws en verbaas ik me. De sector die normaal het eerste voelt dat het tegen zit zijn de detacheerders (samen met de uitzenders). En als je dan leest dat detacheerder ConQuestor, die vooral zijn geld verdiend in de financiële sector die zo hard is geraakt, de eerste twee weken van 2009 beter heeft gedraaid dan de eerste weken van 2008 kan ik niet anders dan me verbazen. Dit is nu typisch een partij waarvan ik zou verwachten dat ze het zwaar hebben.

Overigens is het natuurlijk ook wel negatief, maar dat is nooit zo concreet. Qurius bijvoorbeeld gaat even pas op de plaats maken. In hun geval erg verstandig lijkt me, ze zijn hard gegroeid en moeten oppassen niet kapot te groeien. Wel merken ze terughoudendheid:

Qurius voelt het effect van de kredietcrisis. “We zien dat klanten wat huiverig worden om onze diensten af te nemen, maar voorlopig hebben we nog een aantal lopende contracten die gewoon uitgevoerd zullen worden. De komende maanden zijn we daardoor in iedere geval gegarandeerd van omzet. Maar die lopende contracten bieden natuurlijk geen zicht op wat er op de langere termijn gaat gebeuren,” aldus Wolfswinkel tegen het FD.

Maar concreet: we hebben echt een terugloop, hoor je nog niet. Het is dus erg typisch, de bedrijven die hard geraakt worden hadden al veel problemen. De auto industrie zat al jaren in de shit en voelt het nu extra hard. De halfgeleiders hadden al problemen (NXP ontsloeg al mensen toen het nog goed ging bijvoorbeeld) en wordt nu extra hard geraakt. In de bouw zijn de marges altijd al laag geweest, net als in de horeca (teveel café’s) en de transport.

Er zijn dus ook nog steeds lichtpuntjes in deze door de media afgeschilderde donkere tijden.

Geef een reactie

2 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Ik ontken nergens dat het aantal massa ontslagen niet sterk toeneemt. Overigens merk ik wel dat ze in 3 varianten onder te verdelen zijn
  – bedrijven die het toch al zwaar hadden en het nu makkelijk kunnen verkopen
  – bedrijven die (zoals DSM) nog steeds recordwinsten boeken, maar toch ontslagen aankondigen en dus gewoon zich moeten schamen
  – bedrijven die daadwerkelijk zwaar geraakt zijn door de crisis en de laatste jaren blijkbaar slecht management hebben gehad en in de vette jaren die achter de rug liggen geen sterk fundament hebben opgebouwd

 • Chris Stapper
  says:

  HRnetwerk heeft een ideale RSS feed, daar planten ze allerlei HR gerelateerd nieuws in. Ook als er ergens ontslagen vallen. Normaal besteed ik daar niet zo veel aandacht aan, maar de laatste tijd heb ik het in de gaten gehouden. Ondanks dat ik er meer mee bezig ben, heb ik niet het idee dat er zo veel vaker massa ontslagen zijn.

  Lekker subjectief natuurlijk, maar goed.

  Wat ik zo goed vind aan bovenstaande post is dat Bas kijkt naar de bedrijven. Kranten kunnen heel leuk bericht geven van onderzoeksbureaus die hel en verdoemenis roepen, maar het ligt bij de bedrijven of dat allemaal bewaarheid wordt.

  En soms denk ik wel eens dat we gewoon teveel kranten, onderzoeksbureaus en intermediairs hebben.