Vacatures dalen: Nielsen

Logotypes Nielsen en JobFeed Het is blijkbaar getallendag. Na WERKbedrijf en CBS komt ook Nielsen vandaag met cijfers over de arbeidsmarkt. Met als kop: Aantal personeelsadvetenties in 2008 gedaald met 7,3%

Het persbericht van Nielsen bevat de nodige interesante tidbits; zoals deze:

Over heel 2008 hebben er ruim 72.500 personeelsadvertenties in dagbladen gestaan, 12,4% minder in vergelijking met 2007. Voornamelijk in het derde (-14,6%) en het vierde (-25,8%) kwartaal van 2008 nam het aantal personeelsadvertenties af in dagbladen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Nielsen komt ook met een verdeling van vacatures per medium type. En dat ziet er zo uit:

Nielsen: Verdeling vacatures per medium Oftwel, de dagbladen zijn als kanaal voor personeelsadvertenties niet alleen onbeduidend; maar ook nog eens sterk gemarginaliseerd in 2008.

Bake-off: Nielsen versus JobFeed
Volgens Nielsen zijn in 2008 1,4 miljoen vacatures gepubliceerd. Op basis van Internet aandeel (90,2%) zijn er op het web in het afgelopen jaar dus zo’n 1.250.000 vacatures verschenen. Volgens Nielsen.

En dat is een gigantisch gat met de cijfers van JobFeed. Want daar staat de teller op 1.990.000 vacatures over heel 2008. Oftwel 750.000 vacatures meer.

Nu struint JobFeed continu een kleine 8.000 websites af. Een aanzienlijk groter aantal dan Nielsen in haar onderzoek betrekt. Maar dat is geen verklaring voor dit formidabel grote verschil.

Tenslotte zal het Pareto principe ook op vacature- en wervingssites van toepassing zijn; 80% van de vacatures staat op 20% van de sites. En ik ga er gemakshalve vanuit die 20% aan sites wel door Nielsen wordt bezocht.

Of is dat mogelijk te optimistisch? Tenslotte zijn dat nog altijd 1.600 sites… En dat is aanzienlijk minder dan het aantal sites dat Nielsen gebruikt. Misschien is de steekproef van Nielsen toch te klein.

Het vierde kwartaal
Nielsen meldt een daling van het aantal personeelsadvertenties van 15,1% in het vierde kwartaal van 2008 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007.

En dat is een veel kleinere daling dan die op basis van de JobFeed cijfers:

JobFeed: Vacature aantallen Q4 2007 en Q4 2008 Een daling van 23,1%. Alsof het niets is…

Nawoord
Het lijkt me dat Nielsen geen goed beeld heeft van het (verloop) van het vacaturevolume op Internet. En zoals uit de verdeling per mediumtype wel navrant duidelijk blijkt, heeft het Internet een zo dominante rol dat de overige media eigenlijk nauwelijks nog impact hebben.

Geef een reactie

1 Comment
  • Bas van de Haterd
    says:

    Beetje laat, even er tussen uit geweest. Maar Nielsen struint zo’n 1.000 sites af. Op zich zou dat voldoende moeten zijn, is het niet zo dat de groei de laatste tijd vooral in de niche sites heeft gezeten.

    Wat je nog niet eens meeneemt is dat jobfeed ontdubbeld en nielsen niet. Want het gaat nielsen om de media bestedingen, niet om het aantal individuele vacatures. Derhalve is het verschil nog groter.

    Omdat de rest waarschijnlijk wel klopt (daar heb je veel minder media) heb ik in mijn marketingfacts analyse berekend dat 96,6% van alle vacatures waarschijnlijk online staat.

    Overigens blijf ik me verbazen over de absolute aantallen, aangezien we bij Broadbean rond de 1,5 miljoen advertenties per maand online gooien in Engeland. En dat is lang niet 100% van de markt… En Engeland is niet 12 keer zo groot als Nederland.