Scoort Frans het beslissende tegendoelpunt?

Afgelopen dinsdag had ik mijn tweede sollicitatiegesprek. Het betrof hier het sollicitatiegesprek dat via Daoust interim al vorige week werd  vastgelegd. Ik had dus bijna een week om me voor te bereiden en de ideale indruk na te laten. Dankzij de inbreng van een aantal van jullie (bedankt!) ging ik goed bewapend het kleine kamertje binnen. Het kamertje was niet groter dan 9 vierkante meter en er stond een bureel met twee stoelen en een computer. Groot genoeg om het sollicitatiegesprek daar te laten plaatsvinden. Mijn gesprekspartner was een vrouw en ik schat haar eind twintig/begin dertig, al moet je daar mee oppassen.Tot hier de semi-feitelijke gegevens. Het gesprek zelf verliep goed! Geen onnodige stiltes. Geen onmogelijke en/of verassende vragen. Af en toe een glimlach langs haar kant. Enthousiasme, motivatie, kennis en leergierigheid langs mijn kant. Het klikte. Ik had tevens laten doorschemeren dat ik mijn voorbereidend werk had gedaan. Sterker nog: ik had zelfs een aanmerking gemaakt bij hun vacaturesite. Deze werd geblokkeerd door Mozilla Firefox vanwege een niet-aanwezig beveiligingscertificaat en dat kon ik hun niet weerhouden. Zij kon dit waarderen. Ik profileerde me als dé ideale kandidaat. 1-0 voor de sollicitant. Kortom een fijn gesprek.

Totdat we in het Frans verder gingen. Niet omdat ik de vragen niet begreep. Niet omdat ik daar niet op kon antwoorden. Maar mijn Frans is en blijft Frans ‘met haar op’ zoals ze in België zeggen. 1-1.

Nadat alle vragen waren gesteld die zij wilde stellen, kreeg ik nog een doe-opdracht. Een on-the-spot assessment(je). Als eerste moest ik op basis van een aantal basisgegevens kijken welke gegevens ontbraken om een degelijke functie-omschrijving op te maken. Daarop aansluitend moest ik de functieomschrijving schrijven. Beiden opdrachten zijn naar mijn gevoel goed gegaan dankzij mijn werkervaring. Helaas werd de test niet besproken tijdens het sollicitatie-gesprek, dus ik weet niet of ik hier heb gescoord. Laten we het bij een goede kans houden. Een schot op de paal.

Ook al gaat mijn Frans verder dan het camping-Frans (“Je m’appelle Kees”) van de meeste Nederlanders én volg ik vanavond aanstaande dinsdag Franse les in avondschool (typisch Belgisch), toch denk ik niet dat het afdoende is voor de uiteindelijke zege. Dit werd bekrachtigd tijdens de feedback. Er moeten nog twee potentiële kandidaten worden geinterviewd (resp. donderdag (gisteren) en as. maandag) en wanneer hun Frans beter is dan dat van mij, zullen zij de voorkeur krijgen. Dat is duidelijk en eerlijk! [wordt vervolgd]

Geef een antwoord