Print is dead maar Sarkozy geeft nog niet op

Print is dead Gisteren verbijsterend nieuws: de Franse president Sarkozy steekt EUR 600 miljoen in de Franse kranten in de komende drie jaar. Tegelijkertijd krijgt elke Fransman ouder dan 18 een jaar lang een gratis abonnement op een krant naar keuze!

Geinig, stervende kranten die ook nog eens door de staat ‘gecontroleerd’ worden. Die zullen wel heel veel kritische geluiden richting de regering Sarkozy gaan uiten…

Oftewel, hoe koop je loyaliteit? Dit is potentieel nog een stuk enger dan het kuddegedrag van de Amerikaanse media in het Bush tijdperk.

En het is niets meer dan een uitstel van het onvermijdelijke: de dood van de papieren krant. Maar in de tussentijd is er weer EUR 600 miljoen belastinggeld verbrand.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Thomas
  says:

  Vooropgesteld dat staatssteun voor onafhankelijke media een vreemde schijn van belangenverstrengeling is, is je suggestie dat het dan maar meteen schoothondjes van Sarkozy worden of dat de overheid over gaat tot massale brainwashing ronduit absurd.

  Het betreft hier een lening zoals de staat dat aan zovele bedrijven geeft. Denk aan de steun die bedrijven als Fokker en DAF kregen en meer recentelijk uiteraard de banken. Net zo zeer essentiele bedrijfstakken als de media.

  Daarnaast is de westerse consument absoluut niet dom of gehorig aan de staat. Wanneer Sarkozy zijn macht binnen de kranten misbruikt zal de krant per direct uit de gratie vallen.

  Ik ben net zo zeer een internet verslaafde als jij maar je suggestie dat er binnen de print geen succesvolle businessmodellen meer te bouwen zijn getuigen van weinig bedrijfskundig inzicht. Denk aan de Metro, de glossy markt en de multimediale initiatieven van  Sanoma. Stuk voor stuk winstgevende modellen drijvend op advertentie verkoop. Ik ben met je eens dat vanuit een recruitment perspectief het allemaal wat minder interessant word maar print is not dead.

  Rest mij je fijne maandagmorgen te wensen 😉

 • Marc Drees
  says:

  @Jaap:
  De subsidie in Nederland is natuurlijk ook een zielige vertoning; maar EUR 600 miljoen vind ik wel een schokkend hoog bedrag voor een bedrijfstak die nu eenmaal onafwendbaar naar het einde van haar tijd glijdt.

 • Polenforum
  says:

  Inderdaad een ongelooflijk verhaal.
  Straks gaat hij naar Zuid-Frankrijk om de mensen te stimuleren wat rotstekeningen te maken.
  Dat is ook al honderden jaren uitgestorven….

  Krijgt iedere Fransman een jaarkaart om ze te bezoeken.