Hoe gaan vacaturesites reageren op het nieuwe Monster?

Let op! Vacaturesites letten op elkaar. Zoals concurrenten in iedere willekeurige markt doen. En dus houden vacaturesites ook de nieuwe ontwikkelingen van hun concurrenten nauwlettend in de gaten.

De vraag is daarom: Hoe gaan de grote vacaturesites reageren op de vernieuwingen die Monster heeft geïntroduceerd? Want Monster heeft de fundamenten gelegd voor een aantal vernieuwingen die in de loop van 2009 en volgende jaren het licht zullen gaan zien.

En daar kan je als concurrent niet bij achter blijven. Dus, wat gaan die concurrenten doen? Hoe gaan ze reageren op de focus op de werkzoeker, zoals Monster claimt?

Het draait om matchen
Het piece de resistance van de nieuwe Monster omgeving is de match-engine; Trovix. Met deze match-engine maakt Monster een serie aan nieuwe toepassingen mogelijk die de dienstverlening aan werkzoekers daadwerkelijk kan verbeteren.

Kan verbeteren; want de kunst is natuurlijk functionaliteit te bieden waar werkzoekers daadwerkelijk voordeel bij hebben. En dat betekent de match-engine zo ver mogelijk verbergen. De complexiteit van een match-engine moet juist worden omgezet in eenvoud, doelgerichtheid en gebruiksgemak voor de werkzoeker.

itzBig, JobFox en Vitruva hebben dit nog niet (voldoende) begrepen. Van deze drie is itzBig ondertussen al overleden. En het is de vraag of Monster hier voldoende aandacht aan zal geven. De eerste tekenen zijn redelijk hoopvol.

En gaan anderen dat ook doen?
Maar goed, hoe gaan die andere vacaturesites dus reageren? Gaan zij nu ook aan de slag met een match-engine; of besluiten ze de ontwikkelingen rondom Monster nog langer af te wachten?

Dat laatste zou wel eens uitermate riskant zijn; zeker als er in de de loop van 2010 zich een economisch herstel aandient. Want dan is Monster mogelijk de enige die in de positie is om hier optimaal gebruik van te maken.

Het is in mijn optiek dus tijd voor de grote vacaturesites om de handen uit de mouwen te steken. Het wordt interessant om te zien of Careerbuilder, Yahoo! HotJobs, en de andere reuzen zich uit hun winterslaap schudden en ook met matching aan de slag gaan.

Tenzij ze zich in slaap laten wiegen door de megalomane dreumes van VisualCV natuurlijk. En zichzelf rijk rekenen met gefantaseerde vergezichten.

Geef een antwoord