Wie wil Nationale Vacaturebank hebben?

VNU Media heeft blijkbaar te maken met de klassieke symptomen van  een leveraged buy-out (LBO) tijdens een economische neergang. Oftewel hoe een gezonde onderneming door de op het bedrijf gestapelde schulden alsnog onderuit zou kunnen gaan.

VNU Media’s huidige eigenaar 3i zal waarschijnlijk niet al teveel kunnen betekenen. Het bedrijf zit zelf in de problemen; met het opstappen van bestuursvoorzitter Yea na een afwaardering van de portefeuille met zo’n slordige EUR 750 miljoen en een schuld van zo’n EUR 2,5 miljard…

Volgens Erik Hoekstra (CEO) boekte VNU Media in 2008 een omzet van ongeveer EUR 100 miljoen met een EBITDA-marge van 27%. En dat klinkt natuurlijk prachtig, maar zegt dus juist niets over de rentebetalingen op die extra schulden. Oftewel een rookgordijn.

Het zou dus zomaar kunnen dat VNU Media niet langer aan haar  betalingsverplichtingen over die extra schulden kan voldoen. En 3i zal niet bij kunnen springen.

VNU Media heeft als geluk dat er in deze tijd ongetwijfeld weinig interesse in de boedel zal zijn. En dat de banken niet veel anders kunnen doen dan het bedrijf voorlopig de helpende hand toe te steken.

Maar mocht dat niet het geval zijn dan kan het net vernieuwde Nationale Vacaturebank wel eens op haar laatste benen lopen…

Geef een reactie

10 Comments
 • Lydia
  says:

  Waar maken jullie zo druk om allemaal? De tijd zal het zeker leren!
  Over 1,5 maand zal e.e.a zeker duidelijk moeten zijn.
  En.. heren dit is mijn enige reactie zoals jullie dat wellicht vaker gewend zijn.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Emerce is inmiddels verkocht aan de voormalig uitgever. Maar dat zet in geld geen zoden aan de dijk kan ik je zeggen.

  Maar deze jongen heeft natuurlijk wel gelijk dat de buitenlandse activiteiten zijn afgestoten, dus dat scheelt iets.

  Overigens Marc, in het artikel waar je naar linkt: Uitgever VNU Media moet met zijn banken om de tafel om nieuwe afspraken te maken over de schuldenlast. Deze bedraagt volgens ingewijden rond de euro 100 mln.

 • Marc Drees
  says:

  @Tim:
  Als er sprake is van een gezond winstgevend bedrijf is er geen reden om met de banken om tafel te zitten. Banken zijn namelijk gek op gezonde, winstgevende bedrijven die aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Zeker in deze tijd…

  Dus dat laatste is blijkbaar niet de situatie. Want die gezondheid uit gewone bedrijfsvoering is blijkbaar niet gezond genoeg (meer).

 • Tim van Pappelendam
  says:

  Tja ik weet de cijfers niet uit mijn hoofd en heb daar ook zeker geen inzicht in. Ik wilde alleen duidelijk maken dat het wel een positief resultaat heeft en dat VNU Media een goed lopend bedrijf is. De rente die betaald moet worden is wellicht hoog maar het is een gezond winstgevend bedrijf. 

 • Marc Drees
  says:

  @Tim:
  Ik heb geen enkel inzicht in de cijfers; behalve het bedrag van EUR 320 miljoen

  En wat 3i vervolgens heeft verkocht en voor welk bedrag is ongetwijfeld niet in verhouding tot wat er resteert aan schulden. En daarbij ben ik er dus vanuit gegaan dat 3i dat keurig op de stoep van VNU Media heeft neergelegd; geheel in lijn met de geest van een LBO.

  Wat prima werkt in een groeiende economie en een bedrijf met een zeer gezonde cashflow. Maar minder gezellig is tijdens krimp en een opdrogende cashflow.

  En ik heb het dan uitsluitend over de extra schuld die op VNU Media is geladen. Er zullen tenslotte ook nog bestaande schulden, en dus rentebetalingen, zijn.

  Het zou mij dus niet verbazen dat de earnings na interest en taxes wel eens negatief kunnen zijn.

  Maar dit is allemaal speculatie! Ik ga er vanuit dat je de getallen uit je hoofd weet en dus in reactie ons alle informatie kan geven over VNU Media. Dus doe ons eens een plezier en laat de rekensom in volle glorie zien!

 • Tim van Pappelendam
  says:

  Marc mag ik jou vragen waar je deze getallen vandaan hebt? 

  Ik heb namelijk vernomen dat het niet om 320 miljoen gaat maar om 140. Tevens heeft 3i toen alle buitenlandse activiteiten verkocht waardoor het niet meer de rente over het volledige bedrag hoeft te betalen en waardoor de cijfers dus wel positief zijn..

  mvg

 • Marc Drees
  says:

  3i heeft voor VNU Media in 2006 zo’n slordige EUR 320 miljoen betaald. Laten we er eens vanuit gaan dat van dit bedrag EUR 300 miljoen als extra schuld op VNU Media is geladen. En laten we er ook eens vanuit gaan dat de rente op deze schuld 8% is. Wat volgens mij een vriendelijk bedrag is gezien het relatief hoge risico van een LBO.
  Dat betekent dat VNU Media op jaarbasis alleen al EUR 24 miljoen aan rente zou moeten betalen.

  En dat betekent weer dat die prachtige resultaten van VNU Media over 2008 vrijwel volledig zouden zijn verdampt op basis van uitsluitend de rentebetaling.  Tenslotte noemt Hoekstra geen netto winst maar EBITDA; en de I staat voor Interest…

  Nee, ondanks de upbeat verhalen van Hoekstra, VNU Media zit in zeer grote problemen. En hoeft niet op 3i te rekenen. En de banken zitten op dit moment ook bepaald niet op een bedelaar te wachten.

  En dat ondanks het feit dat het resultaat uit gewone bedrijfsvoering dus gewoon goed te noemen is. Hoewel het logisch te verklaren is blijft het voor mij onbegrijpelijk!